Van Runkeeper tot Topo GPS: mijn reis door wandelapps

Van Runkeeper tot Topo GPS: mijn reis door wandelapps

23 januari 2024 - Lea van Someren

Marketeers zullen mij een early adapter noemen. Geen innovator, maar meer een vroege vogel. Ik herken mezelf daar wel in. Met de aankoop van een iPhone meer dan 15 jaar geleden kocht ik onbewust een verslaving. Mijn excuus nu: meer variatie in smartphones was er destijds niet. 

Lea van Someren.jpeg

Runkeeper

In het jaar van de aankoop van mijn smartphone in 2010 startte ik met mijn wandelzus onze wandeling naar Rome. Gewapend met de wandelgids van de GR5 in een waterdichte kaartenhoes vertrekken we vol goede moed uit Maastricht. Heel veel mogelijkheden of app’s voor de smartphone zijn er dan nog niet: naast bellen en sms’en kan je e-mailen en zien op een kaart waar je je bevindt. Tijdens de voorbereidingen voor de tocht van 2011 ontdek ik de app Runkeeper, waar je meer mee kunt dan alleen hardlopen. Via de computer stippel ik onze route uit volgens de wandelgids. Een gpx-bestand van de GR5 downloaden kan ook nog niet. Om de app vooraf te testen oefen ik met de wandelapp in Nederland tijdens mijn gewone wandelingen. De app vraagt veel van de batterij dus een kleine powerbank mee op reis, is wel een must.

Wanneer we in 2012 ergens in Noord-Frankrijk geen markeringen meer van de GR vinden, blijkt het nut van de wandelapp. Ook in de jaren erna, wanneer we gaan afwijken van de GR5, ben ik blij met de mogelijkheden van Runkeeper. Ik stippel onze wandelingen via het groot computerscherm uit en de routes zijn vervolgens beschikbaar in de wandelapp. Geen gedoe met uploaden of downloaden. Op dat moment heb ik nog geen weet van de verzamelde big data en neem ik een aantal storende bugs voor lief. 

Screenprint van Topo Gps

Overstap naar Topo GPS

In 2018 hebben we inmiddels Frankrijk en Zwitserland doorkruist en kunnen we op de Sint Bernardpas de Via Francigena oppikken. Een goedgemarkeerde pelgrimstocht naar Rome. Helaas blijkt dat Runkeeper niet de beschikbare gpx-bestanden van de Via Francigena wil/kan uploaden. Dan besluit ik op zoek te gaan naar een andere wandelapp. De Runkeeper heeft last van de wet van de remmende voorsprong. Ik vraag vrienden en kennissen naar ervaringen, Google naar alternatieven en probeer wat app’s uit. Komoot blijkt beter geschikt voor fietsers, Osmand is erg mooi en goed leesbaar, heeft veel handige features (zoals de de locatie van wandelbankjes) maar heeft als nadeel dat het signaal erg traag door de app wordt verwerkt. Tenslotte kom ik uit op Topo GPS. Een zeer gebruikersvriendelijke app, die ook op eenvoudige wijze onze gpx-bestanden van de Via Francigena inleest. De bestanden download je op je smartphone, zitten dus niet in de cloud waardoor de route ook zonder internetverbinding beschikbaar is. Altijd handig en, ook niet onbelangrijk, TopoGps reageert snel op het gps-signaal. De eigen Wandelnet-app heb ik wel even bekeken, maar is voor onze buitenlandse wandelingen niet geschikt.

Tip

Nu kan ik weer even vooruit met mijn 'nieuwe' wandelapp. In Nederland gebruik ik geen papieren versie meer. Toch raad ik iedereen aan om bij meerdaagse tochten, ergens een leesbare geprinte versie bij de hand te hebben. Zeker in het buitenland, in Nederland zal je niet snel verdwalen als je onderweg met een kapot apparaat komt te zitten.

Na vijf jaren van pandemie en gevolgen van long COVID kunnen wandelzus en ik dit jaar ons project weer oppakken. We zijn onze Rome-tocht begonnen als luxe wandelaars. We regelden ter plekke steeds het vervoer van onze bagage. Ik vrees dat we dit jaar er toch aan moeten geloven en onze bagage zelf moeten gaan dragen. Dit betekent grammen tellen voor wat er meekan in die rugzak. Te zijner tijd volgt hierover ongetwijfeld een blog.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?