Veilig wandelen doe je rechts, of toch links?

Veilig wandelen doe je rechts, of toch links?

22 februari 2024 - Lea van Someren

De veiligste plek om te lopen is apart van het andere verkeer. Maar wat doe jij als dat niet kan omdat er geen apart voetpad is? Loop je tegen het verkeer in of juist met het verkeer mee of kies je voor de berm? En wat zijn eigenlijk de regels en aanbevelingen?

Afsluitdijk met fietsers en wandelaars

Wandelaars op de Afsluitdijk © Wandelnet

De regels

Met het wijzigen van de verkeerswet in 1993 is het verplicht links lopen van voetgangers uit de wet verdwenen. In het RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) staat dat voetgangers op een voetpad lopen. Is er geen apart voetpad, dan mag je op het fietspad lopen. En als er geen fietspad is, dan is de plek van de voetganger op de rijbaan, maar wel aan de uiterste zijde daarvan.  Het is niet vastgelegd of dat links of rechts van de rijbaan is, want wat veilig is voor de wandelaar hangt af van de omstandigheden. Als voetganger beslis je dus zelf waar jij het het veiligst vindt om te lopen. 


Uitslag poll: dit vinden wandelaars

Zowel op Wandel.nl als op Wandelnet.nl kon je in februari 2024 meedoen aan een poll. We hebben gezamenlijk meer dan 3000 stemmen verzameld en dit is de uitslag:

Ik wandel links
74%

Ik bekijk het per situatie
21%

Ik wandel rechts

6%

Ik wandel in de berm
nihil

Links of rechts wandelen

Sommige wandelaars geven er de voorkeur aan om aan de linkerkant van het pad te lopen, terwijl anderen liever aan de rechterkant blijven. Dit kan soms leiden tot verhitte discussies, waarbij mensen vastberaden zijn om hun standpunt te verdedigen. Er zijn online ook genoeg pleidooien te lezen.

Over het algemeen zijn de argumenten voor rechts dat wandelaars beter zichtbaar zijn voor naderend verkeer en dat ze de verkeersstroom niet verstoren wanneer ze dezelfde richting op gaan als de rest van het verkeer. Zo heeft Harmen Brandse een artikel geschreven voor wandelvrouw.nl met de titel ‘Rechts wandelen op het fietspad: Pleidooi voor wetswijziging’. Voorstanders van tegen het verkeer inlopen, hebben directer zicht op naderende fietsers en denken zo sneller te kunnen reageren op eventuele gevaren. Verkeerskundige Freek Smit geeft in een artikel voor Veilig Verkeer Nederland aan dat de beste plek om te lopen sterk afhankelijk is van de wegindeling. Freek adviseert in de meeste gevallen om links van de weg te lopen. Op deze manier kun je tegemoetkomend verkeer op jouw weghelft aan zien komen. 

We vertrouwen op jouw inzicht om de juiste beslissing te maken. In de tussentijd werken wij hard aan een mooier en aantrekkelijker Nederland voor wandelaars.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?