Kennis over wandelaars en wandelleefstijlen
Menig vrijwilliger zal zich afvragen wat wordt bedoeld met een culturele wandelaar of een georganiseerde wandelaar, laat staan tot welke groep hij of zij behoort. Toch is er een indeling te maken in zes wandelleefstijlen, ontstaan omdat Wandelnet meer inzicht wilde hebben in behoeftes en drijfveren per type wandelaar. De ene wandelaar is tenslotte de andere niet. De avontuurlijke wandelaar, de culturele wandelaar, de gezelligheidswandelaar, de georganiseerde wandelaar, de prestatiewandelaar en de rustige wandelaar kwamen als de wandelleefstijlen naar voren. Maar wat doen we hier bij Wandelnet nu eigenlijk mee?
Ontwikkeling van nieuwe paden
En wordt deze informatie ook gebruikt en hebben we een specifieke doelgroep wandelaar voor ogen als we een nieuwe route maken of wijzigen? Of doen we altijd ‘een beetje voor elk wat wils’ en zijn alle routes dus ongeveer gelijk? Henk van Geerenstein van Wandelnet: ‘Eigenlijk ontwikkelen we een pad waarna de meeste wandelleefstijlen hierop wel aan hun trekken komen. Er zit bovendien in elk persoon ook wel iets van elk van deze wandelleefstijlen.’ In die zin worden deze leefstijlen dus nog niet echt gebruikt bij de ontwikkeling van een nieuwe LAW of streekpad.
Cultureel, georganiseerd, gezellig en rustig
Ik nam de proef op de som en liep in juli van Schoorldam naar Schagen op dit nieuwe streekpad. De Westfriese Omringdijk loopt hier kronkelend door het landschap en is hier één groot materieel cultureel erfgoed met infoborden bij Eenigenburgh en dwangburcht Nuwendoorn, daar kan een culturele wandelaar zijn vingers bij aflikken. Al wandelend valt de goede markering op dus goed voor de georganiseerde wandelaar, die daarbij ook nog gebruik kan maken van de online gpx-gegevens. Maar ook voor de gezelligheidswandelaar, met genoeg horeca bij de landboeren en in eindpunt Schagen om even bij te kletsen en voor de rustige wandelaar met de rust langs de vele wielen en het Noordhollands Kanaal.
Padcoördinator Pim Kuipers
Padcoördinator Pim Kuipers bevestigt het beeld dat vele soorten wandelaars op het pad aan hun trekken komen. ‘De meeste wandelleefstijlen komen ruimschoots aan hun trekken. Met de horeca in Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en Enkhuizen en ‘Wandelaars Welkom’, dat zal de gezellige wandelaar aanspreken. Buiten de steden is er veel rust op het pad voor de rustige wandelaar en voor de culturele wandelaar zijn er volop kastelen, musea en mooie kerkjes. Op de gehele route getuigt het cultuurlandschap van de strijd tegen het water.’ Volgens Pim, die zichzelf zowel een avontuurlijke, culturele, rustige als een gezellige wandelaar noemt, is bij het ontwerp van de route nog geen rekening gehouden met de zes wandelleefstijlen.
De toekomst
Op het terras op de markt in Schagen kijk ik terug op de etappe. Op de Westfriese Omrindijk komt de rustige, georganiseerde en gezelligheidswandelaar aan zijn trekken en is er voor elk wat wils maar lijkt de route met name geschikt voor de culturele wandelaar. Maar in de toekomst verwacht Henk van Gerenstein van Wandelnet dat de wandelleefstijlen meer leidraad zullen worden voor nieuwe paden. ‘In de toekomst zal een ontwerper van een route zich meer gaan richten op waar komt de culturele wandelaar aan zijn trekken, of wat zijn trajecten voor de gezelligheidswandelaar. Het is de kunst om die verborgen plekjes in een route uit te lichten’, vertelt Henk. Ook Marco Barten, communicatiespecialist van Wandelnet, ziet hier kansen. ‘Misschien biedt het kansen voor rondwandelingen, denk bijvoorbeeld aan een kersenwandeling bij Cothen. De een wil een lange route, de ander wil weten waarom fruitbomen het zo goed doen langs de Kromme Rijn. Sommige wandelaars willen meer weten over de geschiedenis van de fruitteelt en andere gaan weer meer voor de beleving en stoppen bij een kersenboomgaard of landwinkel en genieten van koffie met een kersenvlaaitje of kopen wat kersen voor thuis.’
Henrie van Zoggel