Omgevingswet | Handreiking voor professionals en belangenbehartigers

Inspiratie voor professionals

Wandelnet biedt een aantal handreikingen aan professionals en belangenbehartigers.

Omgevingswet en wandelen

In de Omgevingswet vallen routenetwerken voor wandelen onder de noemer ‘infrastructuur’, wat nieuwe kansen biedt voor wandelen. Wandelnet biedt een aantal handreikingen aan professionals en belangenbehartigers. Op deze pagina presenteren we inspirerende voorbeelden, een actuele routedatabank en bruikbare adviezen.

Lopen in de Omgevingswet

De Omgevingswet biedt veel kansen voor wandelen. Relevante informatie rondom het thema lopen (en fietsen) in de Omgevingswet is verzameld in een interactief document. Verschillende gemeenten zijn al aan de slag gegaan met de Omgevingswet. Naast documenten en video's over de Omgevingswet vind je ook de opvattingen van deze gemeenten in dit document. 

Bekijk het interactieve document
Nederlands_Kustpad_deel_1_1.jpg

Inspiratiedocument Omgevingswet

Wandelen biedt oplossingen voor verschillende ruimtelijke uitdagingen waar we mee te maken hebben. Parkeerproblemen, verkeersdoorstroming en veiligheid zijn zomaar een aantal uitdagingen die aangepakt kunnen worden door meer te gaan wandelen. Om een concreet beeld te schetsen van hoe wandelen bij kan bijdragen aan de fysieke leefomgeving is er een inspiratiedocument opgesteld met praktische voorbeelden. Dit document biedt professionals van overheidsinstanties, ruimtelijke ontwerpers en andere betrokkenen concrete richtlijnen om gebruik te maken van de instrumenten die de Omgevingswet biedt voor het bevorderen van lopen.

Lees het inspiratiedocument
Wandelaars_Westfriese_Omringdijk.jpg

Relevante passages voor wandelaars

De Omgevingswet voegt 60 bestaande wetten samen tot één omvangrijke wet. Hierdoor kan de wet wat ondoordringbaar lijken. Om het overzicht te behouden heeft Wandelnet alle relevante passages voor wandelaars op een rijtje gezet.  

Lees relevante passages
Semi-verhard Kerkepad naar Cabouw © Wandelnet

Nieuws voor professionals

 1. Opening tentoonstelling Harderwijk.jpg

  11 juli 2024 om 16:00 Wandelnet

  Ontdek de waterkant en negen andere toekomstdromen voor de Randmeren

 2. Close-up wandelen over bruggetje boerenlandspaden © Wandelnet - Ad Snelderwaard.jpg

  4 juli 2024 om 16:00 Wandelnet

  Heel Nederland wandelt, maar waar precies?

 3. De omgelegde route Omgelegde Burgwal Enkhuizen © Prorail.jpg

  7 mei 2024 om 16:00 Ernst Koningsveld

  Niet Automatisch Beveiligde Overweg Enkhuizen vervangen door Vlonderpad

 4. Veerpont Megen-Appeltern DSC_0369 © John Ruiter.jpg

  23 april 2024 om 09:00 Wandelnet

  Gemeente Oss neemt voortouw voor instandhouding Maasveren

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?