Hoe werkt Stad te voet?

Stad-te-Voet is een bijzonder wandel-concept dat inspeelt op de behoefte van mensen om dicht bij huis te kunnen wandelen. Wandellijnen verbinden letterlijk de binnenstad met het buitengebied. Vrijwel alle steden zijn geschikt; overal willen mensen wandelen vanaf hun voordeur.

Wandelroutes

De basis ligt in wandelroutes vanuit de binnenstad naar het buitengebied en omgekeerd. De routes varieren in lengte tussen 4 en 20 kilometer. De lijnwandeling (van A naar B) vraagt om aansluiting bij Openbaar Vervoer voor de heen- of terugreis. Vaak vormen bestaande Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) al een prima basis voor Stad-te-Voet. Met het ontwikkelen van enkele nieuwe routes ontstaat op die manier een 'netwerk' in de stad.

Knooppunten

Als wandellijnen samenkomen, dan ontstaat een knooppunt waar de wandelaar over kan stappen. Elk knooppunt heeft een eigen naam, die terug komt op de kaart en in de routebeschrijving. Zo kunnen routes naar eigen inzicht worden samengesteld. Voor een korte ‘zondagmiddagwandeling’ of voor een stevige dagtocht.

Markering

De wandellijnen zijn in twee richtingen (stad uit en stad in) gemarkeerd met pijlen. Elke route heeft een eigen kleur. De markering zorgt er samen met kaartje en routebeschrijving voor een kant-en-klaar product dat voor een groot publiek geschikt is.

Openbaar vervoer

Veel wandellijnen beginnen in de binnenstad en eindigen bij een station of een bus/tramhalte. Ze staan ingetekend op de kaartjes en vermeld in de routebeschrijving.

Aanvullende informatie

Naar wens kan informatie over de omgeving worden toegevoegd. Dat kan praktische informatie zijn over bijvoorbeeld horeca of Openbaar Vervoer.

Thema

Iedere route krijgt een eigen thema. Dat kan zijn rondom de historie van de stad (bijvoorbeeld Gouden Eeuw of stadsontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog), maar ook aan de hand van bijvoorbeeld water in de stad of parken.

Meldpunt

Stad-te-Voet wordt ontwikkeld door Wandelnet en onderhouden en gecontroleerd door vrijwilligers. Het kan zijn dat situaties in de stad veranderen of dat markering wordt vernield. Dat kan eenvoudig via een digitaal meldsysteem worden doorgegeven.