Kwaliteitsmonitor wandelen provincies

Kwaliteitsmonitor

De 12 provincies zijn voor Wandelnet belangrijke partners. Voor hen analyseren wij het gebruik, de kwaliteit en beoordeling van het landelijke wandelnetwerk.

Wandelen in Nederland

Nederlanders maken samen 441 miljoen wandelingen per jaar. Een mooie route, een rondje vanuit huis om fit te blijven, een wandeling met de hond of lekker op een zonnige dag met je kinderen naar het park.

Vaak lopen we op de bonnefooi, maar ruim 66 miljoen keer trokken we er speciaal op uit om routes te lopen. Mooie routes die ons laten genieten van buiten zijn, rust en natuur, maar ook de mooiste plekken laten zien en verrassen met bezienswaardigheden.

Wandelen per provincie

Hoeveel wandelingen worden er gemaakt in een provincie? En hoe verhoudt zich dat tot het inwoneraantal?

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Wandelen over LAW-netwerk

Er zijn in Nederland ca. 1,2 miljoen LAW-wandelaars. Lange afstand wandelen vraagt nu eenmaal meer tijd, conditie, planning en logistiek regelwerk. Toch zijn wandelaars er 32 miljoen keer op uitgetrokken voor een wandeling boven de 15 kilometer.

Van 4,5 miljoen wandelingen is expliciet aangegeven dat men gebruik heeft gemaakt van het LAW-netwerk.

Overzicht van het aantal kilometer netwerk per provincie:

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

                                        

         

“Stadswandelingen zijn de populairste en belangrijkste activiteit voor buitenlandse toeristen in Nederland (ondernomen door 54 %). “
Bron:  Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2016  /CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en NRIT Media

Bekendheid en gebruik

Van de wandelaars geeft 19% aan bekend te zijn met LAW’s en Streekpaden.

De bekendheid van de regionale wandelnetwerken ligt met 21% net iets hoger.

(klik op tabel voor vergroting)

 

Maar ook vanuit het buitenland weet men Nederland te vinden. Inkomend toerisme is het laatste jaar gegroeid en wandelen is een populaire activiteit van toeristen. Met name stadswandelingen zijn in trek, Amsterdam mag dan ook op grote belangstelling rekenen.

Gemiddelde waardering: 7,6

We zijn in Nederland best tevreden over de wandelingen die we maken, een 7,6 is de gemiddelde score. Hoewel de scores vrij dicht bij elkaar liggen, presteren Friesland en Zeeland relatief gezien het beste.

Over de routes en het comfort is men in het algemeen wel te spreken maar met name het aantal bezienswaardigheden, horecapunten en rustplaatsen onderweg kan beter.

In onderstaande tabel per provincie de score op het gebied van aantrekkelijkheid, voorzieningen, veiligheid, horeca, bewegwijzering, routeverloop etc.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Uitgaven tijdens wandeling

Tijdens een wandeling geven wandelaars gemiddeld € 1,95 per persoon uit aan consumpties en vervoer (excl. 0 euro geeft men gemiddeld €7,50 uit per wandeling).

Dit lijkt weinig (er zijn immers veel wandelaars die niets uitgeven), maar gezien de omvang van het wandelen geeft men jaarlijks tijdens het wandelen 800 miljoen euro uit. Ook wandelvakanties zijn nog eens goed voor 322 miljoen euro. Tel je alle uitgaven op dan kom je op ca. 1,7 miljard per jaar (zie Wandelmonitor)

Naast consumpties onderweg geven wandelaars jaarlijks gemiddeld nog eens  
€ 84,20 per persoon uit aan wandelproducten (incl. wandelaars die niets uitgeven).

In totaal geven we aan wandelproducten zo’n 347 miljoen euro uit. De uitgaven verschillen per regio. Zo zie je dat de uitgaven in Friesland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Utrecht flink boven dit gemiddelde uitkomen en met name Zeeland en Flevoland achter blijven.

Opbrengst LAW-netwerk bijna 31 miljoen

Naast de uitgaven tijdens elke wandeling geven LAW-ers jaarlijks meer uit aan overige zaken en overnachtingen dan de gemiddelde wandelaar:  gemiddeld 249 euro. In totaal werd er dus 308 miljoen uitgegeven aan lange-afstandswandelen.

Bij 4,5 miljoen wandelingen is expliciet aangegeven dat men gebruik heeft gemaakt van het LAW-netwerk. 4,5 miljoen x 6,85 (uitgave per wandeling) = 30.825.000 euro aan uitgaven in totaal tijdens lange wandelingen over het LAW-netwerk.  

Per provincie is vervolgens gerekend met het percentage lange wandelingen in de provincie om een beeld te krijgen van de verdeling van deze opbrengst over de provincies.

Factsheet Wandelen in provincies

Alle gegevens van provincies in één handig schema.

(klik op de afbeelding om de factsheet  te downloaden)

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?