Je richt de camera van je telefoon op een vierkantje met zwart-witte streepjes en vlakjes en je krijgt een link te zien die je vervolgens kan aanklikken. Hoe bijzonder is dat! We zijn er dit jaar allemaal mee bekend geraakt.
De opvolger van de streepjescode
Denso Wave is het Japanse bedrijf dat in 1994 de QR-code bedacht. En omdat het bedrijf heeft besloten geen patent uit te oefenen is dit handige vierkantje nu voor iedereen vrij te gebruiken. In wezen is het de opvolger van de streepjescode. Ook op enkele routes van Wandelnet gaan we QR-codes in het veld aantreffen, te beginnen op het Scholtenpad.
Pilot
Voor dit verhaal bel ik met Jessica Marsman. Jessica is gespecialiseerd in leisure management en Wandelnet heeft haar ingehuurd om de pilot vlot te trekken. Ik praat ook met haar over de Wandelmonitor. Deze laat zien dat er meer en meer wordt gewandeld. Steeds meer mensen ontdekken wandelend de eigen omgeving en daardoor worden ook de rondwandelingen, de NS-wandelingen en langere afstandsroutes ontdekt. Het Scholtenpad is een rondgaand Streekpad van 105 km met daarbinnen 7 rondwandelingen van 17 tot 23 km lang. In een eerdere Handwijzer hebben we al een keer melding gemaakt van deze pilot, waarbij toen een link naar de website-in-wording een kijkje in de keuken bood. Met deze pilot is meer ingezet op de beleving van de routes. Inmiddels heeft de websitepagina van het Scholtenpad een totale make-over ondergaan. De lay-out is opgefrist, met prachtige foto’s; de podcasts (geluidsbestanden met verhalen die je overal kunt beluisteren mits je goed internet hebt) en de filmpjes staan online en de paaltjes met QR-codes zijn langs de route geplaatst. De achtergrondinformatie in de podcasts en de filmpjes zijn toegespitst op de landschappelijke, natuur-, en cultuurhistorische elementen in het gebied. En of je nu de nieuwsgierige allesweter bent, of het ‘ik zie ‘t wel onderweg’-type, of het type ‘ik lees ‘t nog wel een keer op mijn gemak’, het maakt niet uit. De informatie is altijd en overal beschikbaar.
Feedback
Ter voorbereiding op het interview met Jessica beluister ik een aantal podcasts en bekijk een filmpje. Er vallen me een paar dingen op die ik haar voorleg. Onder andere de intro van de podcasts en de lengte ervan. Ze is blij met de feedback want juist in deze laatste fase van de pilot is het de bedoeling om de kinderziektes eruit te halen en de ruwe randjes glad te schuren. Dat geldt uiteraard ook voor alle vrijwilligers en wandelaars die feedback willen geven. De e-mail van Wandelnet is hiervoor beschikbaar: info@wandelnet.nl. Overigens is deze pilot mogelijk geworden met medefinanciering door de Provincie Gelderland en Achterhoek Toerisme.
Het is nog onduidelijk wanneer de gezamenlijke presentatie staat ingepland, maar dat zal ergens dit voorjaar zijn, verwacht Jessica.
Andere regio’s hebben inmiddels ook al interesse getoond in de wijze waarop de verhalen uit hun regio verteld kunnen worden. Geleidelijk zullen alle websitepagina’s worden opgefrist zoals het Scholtenpad.
