Scholtenpad (SP 1) | Wandel langs de karakteristieke scholtenboerderijen

Scholtenpad

Een ontdekkingstocht over zandwegen in een afwisselende omgeving (SP 01).

Wandel over het Scholtenpad

Het Scholtenpad biedt alles wat de omgeving van Winterswijk zo aantrekkelijk maakt. Op dit Streekpad is het eindeloos wandelen over verlaten landweggetjes, door eeuwenoude bossen en unieke hoogveengebieden. Het kleinschalige en afwisselende coulissenlandschap met slingerende beekjes weet wandelaars steeds weer te verwonderen. Het Scholtenpad dankt haar naam aan de vroegere eigenaren van de karakteristieke scholtenboerderijen, die een grote stempel hebben gedrukt op het gebied rondom Winterswijk.

Let op: er vindt momenteel een reconstructie plaats van delen van het pad. Hierdoor kan de markering in het veld afwijken van de route zoals beschreven op de site. Binnenkort verschijnt een nieuwe gids met de aangepaste route en zal ook de site weer bijgewerkt worden.

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

De 8 dagwandelingen van het Scholtenpad (SP 1) zijn tussen de 17 en 23 km lang, en voeren je door de fraaie buurtschappen van Winterswijk zoveel mogelijk over onverharde paden. Het gaat om 7 rondwandelingen en één wandeling van station naar station. Ze zijn in twee richtingen bewegwijzerd met een geel-rode markering.

Kies een dagwandeling

Verhalen & verrassingen

Wandel langs de oude boerderijen en weilanden met grazende koeien, afgewisseld met essen, houtwallen, bossen en slingerende beken. En sta onderweg stil bij de verhalen over dit gebied dat niet voor niets is benoemd tot Nationaal Landschap. In het veld staan namelijk paaltjes met daarop qr-codes die verwijzen naar video's en podcasts. Bewoners nemen de luisteraar mee naar onder andere de steengroeve en het ontstaan van het bekenlandschap. Of zie hoe de steenuiltjes een plekje hebben gevonden in bomen of schuren. Dus neem je mobiel mee en ga op pad!

Populaire dagwandelingen

De dagwandelingen voeren door de fraaie buurtschappen van Winterswijk en gaan zoveel mogelijk over onverharde paden. De naam ‘Scholtenboerderijen in een beekdallandschap’ zegt het al, een prachtige route langs o.a. de Ratumse beek met onderweg diverse imposante scholtenboerderijen. En langs de route ‘Rondom de Boven-Slinge’ kun je zomaar een ijsvogel spotten. Beide dagwandelingen komen langs de geologisch interessante steengroeve, waar nog altijd kalksteen wordt gewonnen en fossielen worden ontdekt.

Bekijk alle dagwandelingen

dagwandelinghistoboerderij.jpg

Scholtenpad | Dagwandeling C

Afstand & plaats
19.0 KM Ratum
Extra info
Wandel door het typische beekdallandschap, tussen de Ratumse en Willink Beek, over landgoed Gossink en langs de steengroeve. Weelderig loofbos waar vogelsoorten als de nachtegaal en zwartkop leven. In de steile oevers langs de beek broedt de ijsvogel.
Bekendelle D.jpg

Scholtenpad | Dagwandeling D

Afstand & plaats
18.0 KM Kotten
Extra info
De Boven-Slinge komt bij Kotte Nederland binnen en stroomt slingerend door het prachtige natuurgebied Bekendelle. Hier heersen rust en stilte, je hoort alleen het kabbelende water. Waar de beek vroeger stroomde, is een vochtig elzenbos ontstaan.

Meerdaags wandelen

Je kunt ook meerdere dagen aaneengesloten wandelen over het 80 km lange Scholtenpad met Winterswijk als middelpunt. Er zijn acht etappes die voor een groot deel langs de Duitse grens lopen en ook stadjes en dorpen aandoen als Aalten, vesting- en boekenstad Bredevoort en Lievelde. En er zijn genoeg bed & breakfasts en hotels waar je heerlijk kunt overnachten.

Over de Achterhoek

De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. De streek wordt aan de westzijde begrensd door de rivier de IJssel. In het noorden grenst de streek aan Twente en Salland. In het oosten en zuiden is de landsgrens met Duitsland de rand van dit groene gebied. De Achterhoek is dichterbij dan menigeen vaak denkt: vanaf Utrecht ben je in een uurtje in het hart van de Achterhoek!

Over de Achterhoek

Nieuws en blogs over het Scholtenpad

  1. routenetwerken gelderland

    15 september 2021 om 10:00 Wandelnet

    Gelderland investeert in routenetwerken

Routewijzigingen

Op onze website staan de meest actuele routelijnen. Die kunnen afwijken van de routelijn in de wandelgids omdat in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Scholtenpad vindt u hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl.