Scholtenpad (SP 1) | Wandel langs de karakteristieke scholtenboerderijen

Scholtenpad

Een ontdekkingstocht over zandwegen in een afwisselende omgeving (SP 01).

Wandel over het Scholtenpad

Het Scholtenpad is een wandelroute van 90 kilometer lang en biedt alles wat de omgeving van Winterswijk zo aantrekkelijk maakt. Op dit Streekpad is het eindeloos wandelen over verlaten landweggetjes, door eeuwenoude bossen en bijzondere hoogveengebieden. Het kleinschalige en afwisselende coulissenlandschap met slingerende beekjes weet wandelaars steeds weer te verwonderen. Het Scholtenpad dankt haar naam aan de vroegere eigenaren van de karakteristieke scholtenboerderijen, die een grote stempel hebben gedrukt op het gebied rondom Winterswijk. 

Bekijk Streekpad

Dagetappes

Het Scholtenpad (SP 1) is 90 kilometer lang, opgeplitst in vijf dagetappes en zes extra dagwandelingen. Deze wandelroute voert je veelal over onverharde paden door de fraaiste buurtschappen van Winterswijk. Deze route is in beide richtingen bewegwijzerd met de geel-rode markering.

Kies een dagwandeling

Verhalen & verrassingen

Wandel langs de oude boerderijen en weilanden met grazende koeien, afgewisseld met essen, houtwallen, bossen en slingerende beken. En sta onderweg stil bij de verhalen over dit gebied dat niet voor niets is benoemd tot Nationaal Landschap. In het veld staan namelijk paaltjes met daarop qr-codes die verwijzen naar video's en podcasts. Bewoners nemen de luisteraar mee naar onder andere de steengroeve en het ontstaan van het bekenlandschap. Of zie hoe de steenuiltjes een plekje hebben gevonden in bomen of schuren. Dus neem je mobiel mee en ga op pad!

Bestel de gids!

Wandel over zandwegen in een afwisselend en rustig gebied rondom Winterswijk. Het glooiende landschap is een lappendeken van bos en boerenland met slingerende beekjes langs wandelpaden. Ontdek de nieuwe wandelgids van het Scholtenpad, verkijgbaar in de webwinkel van Wandelnet!

Naar webwinkel

Populaire dagwandelingen

De dagwandelingen voeren door de fraaie buurtschappen van Winterswijk en gaan zoveel mogelijk over onverharde paden. De naam ‘Scholtenboerderijen in een beekdallandschap’ zegt het al, een prachtige route langs o.a. de Ratumse beek met onderweg diverse imposante scholtenboerderijen. En langs de route ‘Rondom de Boven-Slinge’ kun je zomaar een ijsvogel spotten. Beide dagwandelingen komen langs de geologisch interessante steengroeve, waar nog altijd kalksteen wordt gewonnen en fossielen worden ontdekt.

Bekijk alle dagwandelingen

JN Str 1 P1140433 Scholtenboerderij .JPG

Scholtenpad | Dagwandeling C

Afstand & plaats
19.4 KM Ratum
Extra info
Wandel door het typische beekdallandschap, tussen de Ratumse en Willink Beek, over landgoed Gossink en langs de steengroeve. Weelderig loofbos waar vogelsoorten als de nachtegaal en zwartkop leven. In de steile oevers langs de beek broedt de ijsvogel.
D.JPG

Scholtenpad | Dagwandeling D

Afstand & plaats
18.0 KM Kotten
Extra info
De Boven-Slinge komt bij Kotte Nederland binnen en stroomt slingerend door het prachtige natuurgebied Bekendelle. Hier heersen rust en stilte, je hoort alleen het kabbelende water. Waar de beek vroeger stroomde, is een vochtig elzenbos ontstaan.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Meerdaags wandelen

Je kunt ook meerdere dagen aaneengesloten wandelen over het 80 km lange Scholtenpad met Winterswijk als middelpunt. Er zijn acht etappes die voor een groot deel langs de Duitse grens lopen en ook stadjes en dorpen aandoen als Aalten, vesting- en boekenstad Bredevoort en Lievelde. En er zijn genoeg bed & breakfasts en hotels waar je heerlijk kunt overnachten.

Extra dagwandelingen

Het Scholtenpad bevat ook zes kant-en-klare dagwandelingen tussen de 19 en 26 km. Voor de meeste dagwandelingen staat het mooie en historische Winterswijk centraal als vertrekpunt.

B.jpg

B | Langs het korenmolenveen Sevink Mölle

Lengte: 22.0 KM

Bekijk wandelroute! Bekijk wandelroute!
C.jpg

C | Scholtenboerderijen in een beekdallandschap

Lengte: 19.4 KM

Bekijk wandelroute! Bekijk wandelroute!
E.jpg

E | Door de Bekendelle langs watermolen Berenschot

Lengte: 23.3 KM

Bekijk wandelroute! Bekijk wandelroute!
F.jpg

F | Langs de Slingeplas en 't Klooser

Lengte: 25.8 KM

Bekijk wandelroute! Bekijk wandelroute!

Over de Achterhoek

De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. De streek wordt aan de westzijde begrensd door de rivier de IJssel. In het noorden grenst de streek aan Twente en Salland. In het oosten en zuiden is de landsgrens met Duitsland de rand van dit groene gebied. De Achterhoek is dichterbij dan menigeen vaak denkt: vanaf Utrecht ben je in een uurtje in het hart van de Achterhoek!

Over de Achterhoek

Routewijzigingen

Op onze website staan de meest actuele routelijnen. Die kunnen afwijken van de routelijn in de gids omdat in de loop van de tijd door omstandigheden wijzigingen optreden. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Scholtenpad vind je hier. Melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl.

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over het Scholtenpad:

 1. Borkense Baan.JPG

  26 maart 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Vijf mooiste plekken op het Scholtenpad

 2. Graafschapspad onverharde laan.jpg

  25 maart 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in de Achterhoek

 3. Overhandiging gids vernieuwde Scholtenpad.jpeg

  21 maart 2024 om 17:30 Wandelnet

  Ontdek de Achterhoek met het Scholtenpad

 4. overhetscholtenpad.JPG

  20 december 2023 om 10:16 Wandelnet

  Scholtenpad op longlist Wandelroute van het Jaar 2024

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?