Omgevingswet | Nationale Omgevingsvisie

De Nationale Omgevingsvisie

Wandelen speelt een belangrijke rol in de Nationale Omgevingsvisie.

Nationale Omgevingsvisie en wandelen

In Nederland moet er de komende jaren veel gebeuren op het gebied van ruimtelijke ordening. Er moet namelijk veel worden gerealiseerd op een klein oppervlak, wat grote uitdagingen met zich meebrengt. Het Rijk heeft een Nationale Omgevingsvisie (NOVI) opgesteld, waarin het overheidsbeleid voor de fysieke omgeving voor de komende jaren wordt vastgelegd. Wandelen speelt hierin ook een rol. Zo is een van de doelen in de NOVI dat de leefomgeving zodanig wordt ingericht dat mensen verleid worden om te bewegen. Dit biedt dus kansen om wandelmogelijkheden in de openbare ruimte te bevorderen. Het kabinet Rutte IV is in 2022 gestart met het werken aan een nieuwe Nota Ruimte, die op termijn de Nationale Omgevingsvisie gaat vervangen.

Meer over NOVIMeer over Nota Ruimte

NOVI

De NOVI onderscheidt drie manieren van wandelen: ter bevordering van de gezondheid, als vorm van vervoer en als sportieve activiteit. In deze drie vormen wordt wandelen uitgebreid behandeld in de NOVI. Zo wordt er gepleit voor een goed ontwikkeld netwerk voor lopen, meer groen in de directe woonomgeving om lopen toegankelijker te maken en het bevorderen van lopen als vervoersmiddel  binnen stedelijke regio’s. Gemeenten en provincies ontwikkelen ook hun eigen omgevingsvisies. Wandelnet vind het belangrijk dat hierin voldoende aandacht wordt besteed aan wandelen. Om te kunnen wijzen op de richtlijnen van het Rijk met betrekking tot wandelen, heeft Wandelnet een overzicht opgesteld van hoe wandelen aan bod komt in de NOVI.

Medium-Wandelen winter 47.jpg

NOVEX

NOVEX is een programma waarbinnen alle overheden samenwerken aan een plan voor de inrichting van Nederland. De nationale doelen zijn vastgelegd in de NOVI, wat de basis vormt voor de ruimtelijke opgave per provincie. De twaalf provincies gaan nu aan de slag met het vertalen van de nationale opgave naar provinciale plannen. Het einddoel van NOVEX is om te komen tot een heldere uitvoeringsagenda per provincie. Wandelnet vind het belangrijk dat het belang van wandelen voldoende terugkomt in de provinciale plannen. Daarbij wijzen we provincies op wat er over wandelen wordt gezegd in de NOVI.

Lees meer over NOVEX
DSC_7021-min.jpg

Mooi Nederland

In het programma Mooi Nederland staat ruimtelijke kwaliteit centraal. Een van de belangrijke speerpunten van het programma is het streven naar een groen en gezond leven in de stad. Een essentieel onderdeel hiervan is natuurlijk bewegen. In het programma staat beschreven dat we moeten streven naar steden waar ruimte is voor wandelen en ontmoeten, met aantrekkelijke overgangen tussen de stad en het buitengebied. Wandelnet sluit zich uiteraard aan bij dit streven.

Meer over Mooi Nederland
Zoutelande, duin Westkapelle, Ad Snelderwaard uitsnede2.jpg

Nieuws voor professionals

 1. De omgelegde route Omgelegde Burgwal Enkhuizen © Prorail.jpg

  7 mei 2024 om 16:00 Ernst Koningsveld

  Niet Automatisch Beveiligde Overweg Enkhuizen vervangen door Vlonderpad

 2. Veerpont Megen-Appeltern DSC_0369 © John Ruiter.jpg

  23 april 2024 om 09:00 Wandelnet

  Gemeente Oss neemt voortouw voor instandhouding Maasveren

 3. BLK-Wandelnaarjewerkdag-680.jpg

  18 april 2024 om 13:00 Derk van der Laan

  Goed kunnen wandelen rond je werk

 4. 210904-DenHaag-WilmarDik-063.jpg

  28 maart 2024 om 15:00 Wandelnet

  Wandelnet agendeert lopen bij formatie

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?