Nieuwe streekpad Biesboschpad

In september wordt het nieuwe Streekpad het Biesboschpad door Wandelnet gelanceerd. Het pad is een rondwandeling van 170 kilometer rond het Nationaal Park de Biesbosch: van Dordrecht door de Hoeksche Waard via Strijensas en het pontje naar Moerdijk, via Lage en Hooge Zwaluwe door het polderlandschap naar Geertruidenberg, over de oude Elshoutse Zeedijk naar Drongelen en langs de flanken van de Biesbosch naar Werkendam waarna je door de Noordwaard polder via het Biesboschmuseum en het veer naar Kop van 't Land en Dordrecht wandelt.

Ingrediënten
Ik wandel met Hans Kuijpers, bedenker en initiator van het pad, via de Herengracht het plaatsje Drimmelen uit. Het is onbetwist de mooiste straat van het dorp waar nog altijd woningen staan van voormalige zalmvissers uit de 19e eeuw. De Breede Vaart stroomt door deze straat met daarlangs appelbomen en karakteristieke woningen. Hans groeide op in deze streek en was van jongs af aan verknocht aan de Biesbosch. Zijn vader was boer, samen met hem werkte hij op de hooilanden en vaak ging hij kanovaren door de Biesbosch. Zijn interesse in landkaarten en routes is daarbij groot, hij kreeg een zee aan vrije tijd toen hij met pensioen ging en hij heeft een enorm netwerk opgebouwd als oud-wethouder van Drimmelen en een baan in de financiële sector. Dit vormde de ideale mix aan ingrediënten voor het bedenken en ontwikkelen van dit streekpad.

Netwerk
Vlak bij het oude kerkhofje van Oud-Drimmelen vertelt Hans over het ontstaan van het Biesboschpad. 'Ik bedacht de route, legde contacten met overheden, zorgde voor de financiering en zocht vrijwilligers voor de markering en onderhoud.' Eigenlijk heeft hij het traject van begin tot eind begeleid en bij alles heeft hij zijn netwerk gebruikt. Foto's voor de gids krijgt hij van zijn dochter die fotograaf is, van de boswachter van de Biesbosch en iemand van de Madese Natuurvrienden. Voor de financiering legde hij contacten met de betrokken gemeentes en provincies maar ook de Rabobank, zijn eerdere werkgever, en bij de Agrarische Natuurvereniging werft hij vrijwilligers om te gaan markeren.

Knotwilgen_Biesboschpad_Drimmelen.jpg

600 jaar na de Sint-Elizabethvloed
Dit jaar is het 600 jaar geleden dat door de Sint-Elizabethvloed dijken doorbraken en zowel zeewater uit het westen als rivierwater uit het oosten langzaam het land overstroomde. Hierdoor ontstond uiteindelijk na een aantal jaren de Biesbosch met zijn kreken. Samen lopen we langs prachtige knotwilgen over de dijk met wel honderd zwanen in het veld. 'Het is mooi dat 600 jaar na deze watersnoodramp het Biesboschpad er komt.' Hij vertelt enthousiast en trots over het pad dat hij bij de oude zeedijk tussen Heusden en Waalwijk het mooiste vindt. Maar ook de Noordwaard polder en het slagenlandschap tussen Waspik en Waalwijk, een landschap waarbij verkaveling heeft plaatsgevonden in smalle banen of stroken, behoort tot zijn favorieten.

Strijd tegen en met het water
Bij mijn vraag hoe hij het pad zou aanbevelen en waarom mensen juist dit pad moeten gaan lopen, is Hans duidelijk. 'Het gebied waar het pad doorheen loopt is een toonbeeld van de strijd van de mens tegen en met het water. Het aanleggen van de dijken, de strijd tegen het water maar ook het gebruik van het water bijvoorbeeld door de aanleg van de spaarbekkens. De strijd van het winnen van land op het water en het weer teruggeven' Hij spreekt met veel kennis over het gebied, niet alleen de Biesbosch zelf maar ook het gebied er omheen. Met uitzicht over de Amer met daarachter de uitgestrekte Biesbosch keren we terug naar Drimmelen. De komende maanden wordt het pad gemarkeerd, de route beschreven en de gids afgerond en gedrukt. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het pad met de nieuwe gids wordt gepresenteerd. 'Door corona is nog onduidelijk hoe we dit gaan doen.' Maar zeker is dat er een pareltje wordt toegevoegd aan de reeks van Streekpaden.

(Henrie van Zoggel)

Hans Kuijpers

Hans Kuijpers is 63 jaar, geboren en getogen in Made, getrouwd met Els en heeft drie dochters en een kleinzoon. Hij heeft vooral in de financiële dienstverlening gewerkt in diverse marketingfuncties, als marktonderzoeker en als manager van de marketing en communicatieafdeling van de Rabobank Goeree-Overflakkee. Van 2014 tot 2018 was Hans wethouder in Drimmelen en vanuit die functie bestuurslid van Nationaal Park De Biesbosch. Hij is een echte doe-het-zelver, vrijwilliger bij de Madese Natuurvrienden. Hij wandelt graag met Els over LAW's, is sinds kort aan het golven, lid van carnavalsvereniging 'Braobant Vrai' en met een vriendenploeg vormt hij de schaakclub 'De belaagde Dame'.

Hans_Kuijpers_padcoördinator_Biesboschpad.jpg

Foto's wandeling op het Biesboschpad bij Drimmelen