UNESCO-jongeren lopen proloog Westerborkpad

UNESCO-jongeren lopen proloog Westerborkpad

28 mei 2019 - Wandelnet

De jongerencommissie van de Nederlandse Unesco Commissie liep op 25 mei de proloog van het Westerborkpad. “De Jodenvervolging is een belangrijk deel van onze geschiedenis”, zegt Mark Purperhart, commissielid en initiatiefnemer van de wandeling. "Jongeren moeten ervan op de hoogte zijn én ervan leren.”

Jongerencommissie_Unesco_wandelt_proloog_Westerborkpad.jpeg

Proloog Westerborkpad

 De acht kilometer lange proloog van het Westerborkpad gaat van Amsterdam CS naar de Hollandse Schouwburg. De Unesco-jongeren stonden onderweg o.a. stil bij het Anne Frank Huis, het Joods Historisch Museum en het Spiegelmonument van Jan Wolkers, de plek waar elk jaar in januari de Auschwitz-herdenking plaatsvindt. Onderweg kregen de jongeren persoonlijk uitleg van Jan Dokter, de grondlegger van het Westerborkpad. Hij liep de route in 2005 ter nagedachtenis van zijn in de oorlog omgekomen familieleden.

Jongerencommissie Unesco

 Mark Purperhart ontmoette Jan Dokter tijdens de Auschwitz-herdenking in januari van dit jaar en nam daarna het initiatief voor de wandeling met de jongerencommissie. De negen leden van de jongerencommissie zijn allemaal tussen de 16 en 24 jaar en informeren de Nederlandse Unesco Commissie over thema’s die voor jongeren belangrijk zijn. Zij verzorgen ook gastlessen op scholen en verzamelen zo input voor de Commissie. Markt Purperhart: “We gaan bedenken hoe we in de toekomst meer met dit wandelinitiatief en jongeren kunnen doen."

 Wandel- en bezinningsroute

 Het Westerborkpad is de 342 lange wandel- en bezinningsroute langs de sporen van de Jodenvervolging in Nederland. Het pad volgt zoveel mogelijk de spoorlijn van Amsterdam naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vanuit Westerbork werden uiteindelijk 107.000 Nederlandse joden naar vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen afgevoerd. 

 KWBN en Wandelnet

 Het Westerborkpad is een gezamenlijke route van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Wandelnet. Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het eindpunt van het Westerborkpad en levert inhoudelijke bijdragen om het pad levend te houden.

 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?