Pionierspad vernieuwd

Pionierspad vernieuwd

5 juni 2019 - Wandelnet

Oud land en nieuw land, bos en water, boerenland en een beetje stedelijk gebied; dat is het vernieuwde Pionierspad. Een Lange-afstand-wandelpad (LAW) van ruim 200 km langs markante punten in Flevoland; langs het waterloopbos, het voormalige eiland Schokland, het werkeiland Lelystad haven en indrukwekkende waterwerken. Maar ook een route door opvallend veel natuurgebieden, op bijna een derde van de route loop je heerlijk over onverharde of half verharde paden.

Pionierspad_1.jpg

Natuurgebieden

Anneke Luijendijk , padcoördinator van het Pionierspad: “De vernieuwde route pakt nu een aantal mooie, nieuwe gebieden mee. Allereerst het Waterloopbos, een oud proefgebied van het Waterloopkundig Laboratorium met model havens die nu volledig in de natuur opgaan. Maar ook verderop bij Zeewolde en Almere is de route volledig gewijzigd. Je wandelt nu van Zeewolde naar de kust en loopt vervolgens via Horsterwold naar de Stille Kern, een heel bijzonder en apart bosgebied.

Pioniersgeest

Het Pionierspad ontstond in 2004 als opvolger van het Flevopad. Het heeft haar naam te danken aan de pioniersgeest waarmee de polders zijn ontwikkeld en die nog steeds in Flevoland bestaat.  De drooglegging van de meeste polders begon in de vijftiger jaren. Nog steeds ontstaat er nieuwe natuur, maar tegelijkertijd gaan er ook al weer bestaande natuurgebieden op de schop en worden anders ingericht. En nergens anders Nederland is de biologische landbouw zo sterk ontwikkeld.

Gemarkeerd

Het vernieuwde Pionierspad is ook helemaal opnieuw gemarkeerd met de bekende wit-rode markeringen, met dank aan de negen enthousiaste vrijwilligers. Anneke Luijendijk: “Opa Theo van bijna 80 is onze oudste vrijwilliger en zijn kleinzoon Paul van 15 de jongste. Voorlopig is de route alleen digitaal beschikbaar via de website van Wandelnet maar we hebben allemaal wel de wens om ook de bijbehorende wandelgids snel uit te brengen. We hopen dat het komende najaar gaat gebeuren”.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?