Oud spoortunneltje in Limburg vervangt onbewaakte overgangen

Oud spoortunneltje in Limburg vervangt onbewaakte overgangen

10 juli 2019 - Britta Schmidt

In het Limburgse Schin op Geul is een oud, dichtgemetseld spoortunneltje weer heropend. Het vervangt twee inmiddels gesloten, onbewaakte spoorwegovergangen. Wandelaars op het Pelgrimspad lopen nu niet meer over maar juist onder het spoor door.

Tunneltje_Schin_op_Geul.png

Pelgrimspad

De twee onbewaakte spoorwegovergangen in Schin op Geul stonden op de nominatie om gesloten te worden. Wandelnet was er niet blij mee. Beiden overgangen zijn belangrijk voor wandelaars. Ook de route van het Pelgrimspad maakt er gebruik van. Jan Tekstra, provinciaal belangenbehartiger van Wandelnet in Limburg, ging op zoek naar een alternatief en vond vlakbij de overwegen een afgesloten, vervallen onderdoorgang.

Prorail en gemeente

Prorail en de gemeente Valkenburg aan de Geul reageerden direct enthousiast. Afgelopen maanden werd de oude onderdoorgang weer geopend en door de gemeente hersteld. Woensdag 10 juli werd het vernieuwde tunneltje officieel geopend in aanwezigheid van Prorail directeur Eringa en de Valkenburgse wethouder Vankan.

Veilig wandelen

Ankie van Dijk, directeur Wandelnet : “Alle belangen komen hier samen. Twee onbewaakte spoorwegovergangen zijn opgeheven en toch is het spoor geen nieuwe barrière voor wandelaars geworden. Met het tunneltje kunnen wandelaars nu zelfs veiliger, letterlijk zonder omkijken, het spoor kruisen. Een prachtige oplossing."

Foto: Prorail directeur Pier Eringa met het naambordje van het nieuwe tunneltje (Wandelnet)

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?