Laatste openstelling Afsluitdijk voor wandelaars en fietsers

Laatste openstelling Afsluitdijk voor wandelaars en fietsers

9 augustus 2019 - Britta Schmidt

Wandelen en fietsen over de Afsluitdijk? Het was afgelopen zondag 4 augustus even weer mogelijk. Veel wandelaars maakten er gebruik van en liepen een van de meest bijzondere en uitdagende wandeletappes van Nederland. Heb je het gemist? Niet erg. Zondag 18 augustus is de volgende en voorlopig laatste openstelling!

Afsluitdijk_met_fietsers_en_wandelaars.png

Zondag 4 augustus was de Afsluitdijk dit jaar voor de derde keer open voor wandelaars en fietsers. Bert Boetes, padcoördinator van het Zuiderzeepad dat over de Afsluitdijk loopt: “Ik ben ‘s zondag aan het eind van de middag vanuit Den Oever de dijk opgelopen tot net voor het Monument en kwam in een half uur al negen wandelaars tegen en enkele tientallen fietsers”. Rijkswaterstaat meldt dat volgens inschatting van de aanwezige verkeersregelaars zo’n 900 fietsers en ca. 40 wandelaars die dag gebruik hebben gemaakt van de openstelling.

Werkzaamheden

De Afsluitdijk is vanwege werkzaamheden tot 1 april 2022 gesloten voor wandelaars en fietsers. Het besluit kwam dit voorjaar als een verrassing. Zowel het Zuiderzeepad als het Nederlands Kustpad maken gebruik van de dijk. Een gezamenlijk petitie van Wandelnet, Fietsplatform, NTFU en Fietserbond werd massaal ondertekend. De minister van Infrastructuur en Waterstaat besloot daarop de Afsluitdijk deze zomer toch vier zondagen open te stellen voor wandelaars en fietsers.

Over kruin van de dijk

Bert Boetes: “De verkeersregelaars vertelden dat het vooral ’s ochtends druk was geweest. De wandelaars waren allemaal erg enthousiast en liepen vrijwel allemaal op de kruin van de dijk. Dat laatste is heel begrijpelijk want daar heb je een erg mooi uitzicht en geen “last” van fietsers. Veel van de wandelaars bleken te trainen voor de Camino naar Santiago de Compostella”.

Laatste openstelling dit jaar

Zondag 18 augustus is de laatste mogelijkheid om dit jaar over de Afsluitdijk te wandelen of fietsen. In november wordt gesproken over mogelijkheden om ook in 2020 en 2021 een aantal openstelling en te realiseren. Bert Boetes: “Extra belangrijk dus dat er zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de laatste openstelling van dit jaar. Ik hoop 18 augustus op een record aantal mensen”.

 

Meer informatie over de werkzaamheden vind je op Afsluitdijk.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?