Wandelgids Koloniën van Weldadigheid

Wandelgids Koloniën van Weldadigheid

3 september 2019 - Britta Schmidt

In 'Weldadige Wandelingen' nemen Rob Wolfs en Wim Huijser je mee door de voormalige Koloniën van Weldadigheid in Nederland en België. Een wandelgids met zes rondwandelingen in Drenthe en twee in de Belgische Kempen. Van het Nederlandse Frederiksoord tot het Belgische Merksplas.

wandelgids weldadig wandelen.png

Over de terreinen van de voormalige koloniën kun je tegenwoordig heerlijk wandelen. In 2017 werden de Koloniën van Weldadigheid vanwege hun unieke cultuurhistorische waarde door de Nederlandse regering voorgedragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Elke wandeling is dan ook voorzien van een uitgebreide inleiding op de ‘weldadige’ geschiedenis van de locatie.

Je zwerft via prachtige bomenlanen, uitgestrekte bossen en kaarsrechte vaarten langs de bijzondere gestichten met mooie koloniehuisjes en –kerkjes en boerderijen. Onderweg maak je kennis met de strijd tegen de armoede zoals Johannes van den Bosch die begin negentiende eeuw met de oprichting van deze Koloniën van Weldadigheid voor ogen had. Paupers, armoedzaaiers uit de steden, werden door hem tewerkgesteld op de schrale gronden van de Drentse, Friese en Belgisch Kempense velden.

Wim Huijser (1960) is schrijver en publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Rob Wolfs (1951) is routemaker pur sang. Samen schreven ze in 2017 de gids  ‘Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse’. 

Weldadig Wandelen is verschenen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Lees meer over