Kootwijkerzand blijft tijdens afplaggen toegankelijk voor wandelaars

Kootwijkerzand blijft tijdens afplaggen toegankelijk voor wandelaars

28 september 2019 - Wandelnet

Staatsbosbeheer start maandag 30 september met het afplaggen van circa 27 hectare stuifzand op het Kootwijkerzand. Het Gelderse terrein bij Kootwijk wordt niet afgesloten, maar de wandelaars  zullen er wel het nodig van zien en merken.

Kootwijkerzand.png

Te veel algen en mossen

Het afplaggen is noodzakelijk om te voorkomen dat het grootste stuifzandgebied van West-Europa (750 ha) dicht groeit. De werkzaamheden beginnen ten oosten van de uitkijktoren. De bovenste laag van 4 tot 8 centimeter wordt afgegraven en afgevoerd. Te hoge stikstofwaarden in de lucht zorgen ervoor dat algen en mossen te goed gedijen op het terrein en kleine bomen harder groeien en het zand vast zetten zodat het niet meer kan stuifen. Het gevolg is een bos in plaats van stuifzandgebied. En dat willen de natuurbeheerders niet. Daarom werd vorig jaar al een klein terrein van twee ha afgeschraapt. Nu, met extra budget van de provincie Gelderland kan Staatsbosbeheer het grootser aanpakken.  

Wandelroutes

De wandelaars zullen de komende weken wel machines aan het werk zien en horen, maar Staatsbosbeheer probeert overlast te voorkomen. Er kan dus gewoon gelopen worden over het LAW Marskramerpad en het streekpad Veluwe Zwerfpad, die het gebied doorkruizen.

Tekst: J. Denekamp

Lees meer over