Lopen en fietsen in reisgedrag belangrijk bij halen beweegrichtijn

Lopen en fietsen in reisgedrag belangrijk bij halen beweegrichtijn

1 oktober 2019 - Wandelnet

Er bestaat een duidelijke samenhang tussen gezondheid en reisgedrag. Dit concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in haar onderzoek ‘De relatie tussen gezondheid en het gebruik van actieve vervoerwijzen’. De dagelijkse mobiliteit blijkt een belangrijke factor te zijn in het krijgen van voldoende beweging.

BLK_Wandelnaarjewerkdag-1.jpg

Eén derde Nederlanders beweegt voldoende door fietsen en lopen

De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 150 minuten per week fysieke activiteit te verrichten. Lopen en fietsen worden daar ook toe gerekend. Uit analyse van data van het Mobiliteitspanel Nederland (MPN) blijkt dat ongeveer één derde van de Nederlanders aan die norm voldoet enkel door te lopen of te fietsen. Dit is een aanzienlijk deel van de 54% van alle Nederlanders die voldoet aan de bewegingsrichtlijn.

Genoeg bewegen door gebruik van het ov

De mate waarin mensen voldoende beweging krijgen hangt sterk af van hun reispatroon. Van mensen die bijna alleen de auto gebruiken, haalt maar 7% de beweegnorm. Van mensen die voornamelijk fietsen is dit 80%. Ook openbaar vervoergebruikers halen in relatief hoge mate (48%) de beweegrichtlijn met hun dagelijkse mobiliteit omdat zij vaak lopen of fietsen van of naar het openbaar vervoer. Lopen of fietsen opnemen in reisgedrag is dus een relatief eenvoudige manier om de beweegrichtlijn te halen.

Lees hele hele rapport op kennisinstituut Mobiliteitsbeleid

Bron: Kennisinstituut Mobiliteistbeleid

Lees meer over