Route naar Santiago ook in Nederland gemarkeerd

Route naar Santiago ook in Nederland gemarkeerd

3 oktober 2019 - Britta Schmidt

Goed nieuws voor pelgrims. Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob start met het markeren van het Nederlandse deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Van Het Huis van Sint Jacob in Utrecht naar de Belgische grens ten zuiden van Valkenswaard.

Markering_Jacobsweg.png

Start in Brabant

Het markeren wordt gedaan door vrijwilligers van het Nederlands Genootschap. Op het Noord-Brabantse deel van de route zijn de eerste markeringen met de bekende gele schelp al aangebracht. “We zijn in Noord-Brabant begonnen omdat we daar alle toestemmingen om te markeren al binnen hebben” zegt Maarten Hoek, bestuurslid van het Genootschap, “We werken er samen met het Brabants routebureau. We hebben onze oorspronkelijke route soms een klein beetje aangepast zodat ze nu helemaal via het Brabantse wandelknooppuntennetwerk loopt. Onze markeringen kunnen dus op de paaltjes van dat netwerk”.

Op het Utrechtse deel is het nog even wachten. Maarten Hoek: “De provincie Utrecht heeft ons verzoek om te mogen markeren ontvangen, maar er is nog geen toestemming verleend. We willen daar netjes op wachten. Wanneer hele traject Utrecht - Belgische grens is gemarkeerd, is nu dus moeilijk te voorspellen. Maar op onze website is de route voor iedereen, wel of geen pelgrim, altijd beschikbaar onder de knop “de weg naar Buiten” .

Wandelnet ondersteunt

Stichting Wandelnet ondersteunt het Nederlands genootschap van Sint Jacob bij de uitvoering van het project. Harold Zijderveld, coördinator vrijwilligers en LAW zaken bij Wandelnet: “Het Genootschap wilde het markeren op professionele wijze aanpakken. Wij hebben veel ervaring en expertise op het gebied van markeren van wandelroutes. De vrijwilligers van het Genootschap volgden bij ons de cursus 'Markeren kun je leren' om de kneepjes van het vak te leren; van toestemming vragen aan de grondeigenaar tot waar je markeringen wel en niet kunt aanbrengen”.

Of ook andere Jacobswegen in Nederland in de toekomst door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob gemarkeerd worden, is nog onbekend. Maarten Hoek: “Als dit project klaar is, gaan we het eerst evalueren en dan pas bekijken of we verder gaan in Nederland”.