Wandelnet op conferentie European Ramblers Association

Wandelnet op conferentie European Ramblers Association

28 oktober 2019 - Wandelnet

Half oktober was de jaarlijkse conferentie van de European Ramblers Association (ERA). Wandelnet is al jaren lid van de organisatie evenals zestig andere Europese organisaties die zich met wandelen bezig houden. Ankie van Dijk, directeur Wandelnet, was aanwezig op de conferentie.

Plakette_ERA_1.png

“Voor ons is de aansluiting bij de ERA erg belangrijk, zeker vanwege het internationale karakter van verschillende LAW’s” stelt Ankie van Dijk, “Juist in Nederland zijn relatief veel E-wegen en daar zijn we erg trots op. We zijn een mooi knooppunt waarbij je vanuit het buitenland ook zo Nederland binnenwandelt. Het internationale merkteken van wit-rood is daar een ijzersterk onderdeel van”.

Jaarplan

Tijdens de jaarlijkse conferentie zijn plannen gepresenteerd voor de strategie van de ERA voor de komende jaren. Er zal o.a. meer worden ingezet op projecten in Europees verband met Europese middelen. Ankie van Dijk: “Het is ook interessant om te zien dat de invalshoek van gezondheid in steeds meer landen hét aanknopingspunt is om wandelen nog beter voor het voetlicht van overheden te brengen”.

Kennis delen

De jaarlijkse conferentie is ook bedoeld om onderlinge kennis uit te wisselen. Zo zijn de Engelse Ramblers sterk in de public affairs en belangenbehartiging, maar kennen een heel andere wetgeving voor wandelaars zoals het Public Right of Way. In Duitsland is een vergelijkbaar concept als het Nederlandse Wandelaars Welkom maar zoekt men ook naar verbinding met de jongere doelgroep en het toeristisch product. De Zwitsers zijn weer sterk in het werven van nationale budgetten, terwijl de Fransen zich al opmaken voor de Olympische Spelen in 2024 en vanuit het hele land naar Parijs willen wandelen. Ankie van Dijk: “Het is een interessante mix van mensen, visies en plannen, en dat maakt het voor Wandelnet interessant om deel te nemen en zo geïnspireerd te raken”.

Verjaardag

Op de conferentie werd ook de 50e verjaardag van de ERA gevierd. Dit werd gedaan in aanwezigheid van een aantal ‘honorary members’ waaronder Henk Dikker Hupkes, de eerste directeur van (de voorloper van) Wandelnet. Ter ere van het 50e jubileum werd bij Bad Urach een plaquette onthuld door het Schwäbische Alpverein, indertijd verantwoordelijk voor de oprichting van de ERA.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?