Bevrijdingspad in Zeeland - Wandelen in het spoor van de Bevrijder

Bevrijdingspad in Zeeland - Wandelen in het spoor van de Bevrijder

30 oktober 2019 - Britta Schmidt

Zaterdag 26 oktober ontving Anita Pijpelink, Gedeputeerde in de provincie Zeeland, het eerste exemplaar van de wandelgids ‘Slag om de Schelde’. De gids hoort bij het Bevrijdingspad; een nieuwe, gemarkeerde wandelroute van 135 km langs plekken die een belangrijke rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Zeeland.

Logo_Bevrijdingspad.jfif

Herkenningspunten van de bevrijding

Veel plaatsen langs het Bevrijdingspad herinneren aan de toenmalige strijd. Een van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de Slag om de Schelde in 1944 was de landing van de geallieerden op de stranden bij Vlissingen nadat ze vanuit  Breskens de Westerschelde waren overgestoken. Wandelaars komen langs dit strand dat door de bevrijders ‘Uncle Beach’ werd genoemd. Het al bevrijdde Antwerpen kon door deze actie een belangrijke aanvoerhaven worden voor de geallieerde legers. Ook het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp ligt aan het Bevrijdingspad. Het belicht de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rondwandeling

 De route start bij het station in Kapelle en gaat via de Westerschelde en de “Zak van Zuid-Beveland” naar  Arnemuiden. Vandaar gaat het grotendeels via de kust, langs plaatsen als Zoutelande, Domburg naar Veere en uiteindelijk weer terug naar station in Arnemuiden. De route maakt gebruik van het wandelknooppuntennetwerk, is in één richting beschreven en bewegwijzerd met een eigen logo. Er zijn in totaal acht etappes met een lengte tussen de 12 en 23 km.

Vrijwilligers

De wandelgids ‘Slag om de Schelde” wordt uitgegeven door Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Vrijwilligers speelden een belangrijke rol in de realisatie van het Bevrijdingspad: vrijwilliger Theo Klanke ontwikkelde de route en schreef de wandelgids. De route kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en het Polderhuis in Westkapelle. Met elkaar ontwikkelden zij een prachtig pad en een eerbetoon aan de bevrijders van destijds. 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?