Gedeputeerde Jop Fackeldey opent vernieuwd wandelpad

Gedeputeerde Jop Fackeldey opent vernieuwd wandelpad

7 november 2019 - Wandelnet

MARKNESSE – “Steeds meer mensen willen Flevoland beleven en dat kan prima via het Pionierspad.” Met deze woorden opende gedeputeerde Jop Fackeldey vanmorgen, donderdag 7 november, het vernieuwde Pionierspad bij Paviljoen Het ProefLab Waterloopbos/Bezoekerscentrum in Marknesse.

Opening_Pionierspad.jpg

Gedeputeerde Fackeldey bracht in het bijzijn van de vrijwilligers van Wandelnet die het 217 km Lange-Afstand-Wandelpad door de Noordoostpolder en Flevopolders hebben uitgezet, de laatste markering aan.

“Ik ben blij dat dit pad het Pionierspad heet, want pionieren zit in het DNA van Flevoland", sprak Fackeldey. En vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de polders kan via dit wandelpad, stelde hij. “Er zijn in Flevoland de laatste jaren veel meer overnachtingsaccommodaties bijgekomen en steeds meer mensen die Flevoland willen beleven. Het wandelen van het Pionierspad sluit daar goed bij aan”.

Wandelnet-directeur Ankie van Dijk benadrukt het economisch belang van wandelen. “Wandelaars besteden meer dan 1,5 miljard euro per jaar in Nederland, waarvan jaarlijks bijna 25 miljoen euro in Flevoland. Dagelijks geeft een wandelaar zo’n 7 euro per dag uit. Ongeveer 10 miljoen Nederlands wandelt regelmatig en 850.000 daarvan houdt van Lange-Afstand-Wandelpaden zoals het Pionierspad.”

Het Pionierspad biedt een bijzondere combinatie van oud en nieuw: de energieke sfeer van pionieren en de sterke ondernemersgeest van bewoners weerspiegeld in het landschap en erfgoed van de prachtige provincie Flevoland. 171 km van het vernieuwde Lange-Afstand-Wandelpad voert door de Noordoostpolder en Flevopolders. Vooral in deze polders is de route vernieuwd en verbeterd.

Het pad gaat langs Unesco-Werelderfgoed Schokland, de Oostvaardersplassen gelegen in Nederlands jongste Nationaal Park Nieuw Land en via het Horsterwold en de stadsbossen van Almere, eindigt het Pionierspad aan de andere kant van het Gooimeer in Muiden.

Samenwerking

Tientallen enthousiaste vrijwilligers van Wandelnet zetten zich in voor de ontwikkeling en het in stand houden van het Pionierspad. De aanpassing van de route was mogelijk dankzij de goede samenwerking met terreineigenaren als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevolandschap en een financiële bijdrage van de Provincie Flevoland.

Pionierspad: Steenwijk - Muiden 217 km, LAW 1-2, wit-rood gemarkeerd in twee richtingen, verdeeld in elf etappes.

De route-etappes met duidelijke kaarten en routebeschrijving zijn digitaal beschikbaar.

Lees meer over