Bijna alle meldkamers in Nederland gaan data gebruiken van de Routedatabank

Bijna alle meldkamers in Nederland gaan data gebruiken van de Routedatabank

11 december 2019 - Wandelnet

Locatiedata is uiteraard zeer belangrijk om bij noodmeldingen snel een locatie te kunnen bepalen. Hiervoor wordt (open) brondata gebruikt door meldkamers van de hulpdiensten. Daarom gaat vanaf nu 95% van de meldkamers in Nederland ook de fiets- en wandelroutedata gebruiken uit de routedatabank

Handwijzer.JPG

Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform beheren de routedatabank met als doel om één plek te vormen waar recreatieve routedata ontsloten wordt voor derden. Hiermee verhogen we het kwalitatieve gebruik van recreatieve routes in Nederland. Dat nu de data uit de routedatabank ook gebruikt gaat worden door de meldkamers van politie, ambulance en brandweer toont de bredere relevantie van de beschikbare data.  

Doordat nu de routedata wordt gebruikt kan de meldkamer sneller een incident lokaliseren aan de hand van bijvoorbeeld een knooppuntnummer. Eerder leverden we al data aan enkele meldkamers, nu gaan dus bijna alle meldkamers putten uit onze brondata.

De gezamenlijke routedatabank van Fietsplatform en Wandelnet bedient vooral gebruikers als provincies, gemeenten en beheerders van de routenetwerken. Ook diverse universiteiten, het RIVM, het Planbureau voor de Leefomgeving, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en diverse waterschappen maken er dankbaar gebruik van. Net als Prorail, Toerisme Vlaanderen en uitgevers van wandelkaarten en apps.

Bekijk hier de Routedatabank.

Lees meer over