Streekpad Westfriese Omringdijk gepresenteerd

Streekpad Westfriese Omringdijk gepresenteerd

2 maart 2020 - Wandelnet

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs is het nieuwe Streekpad Westfriese Omringdijk gepresenteerd. Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet overhandigde de nieuwe wandelgids van dit pad aan Nico Slagter, voorzitter van Recreatieschap Westfriesland.

Westfriese_Omringdijk.jpg

De nieuwe wandelroute van 150 km volgt de iconische, eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Noord-Holland. Ongeveer 1200 markeringen heeft de padwerkgroep aangebracht om wandelaars in de goede richting te wijzen. De route gaat via Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en Enkhuizen.

Vol trots ontving de voorzitter van Recreatieschap Westfriesland, Nico Slagter de nieuwe Wandelgids:
"Deze prachtige wandelroute toont echt Hollands karakter. Het nieuwe Streekpad geeft meer bekendheid aan dit tastbare monument in het landschap."

Persfoto.jpg

Vrijwilligers
Tijdens de presentatie toonden de padvrijwilligers zich trots met het resultaat. Volgens padcoördinator, Pim kuipers: "Het pad is een historisch èn actueel samenspel van land en water, stad en regio, natuur en cultuur."

Padwerkgroep.jpg

Wandelen langs een icoon in het Noord-Hollands landschap
De Westfriese Omringdijk dateert van ongeveer 1250. Eeuwenlang hebben inwoners van het waterland gewerkt aan de dijk die hen moest beschermen tegen het water. Tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. 

De route voert van Hoorn langs de Schermer naar Alkmaar en vervolgens langs het Noordhollandsch kanaal. Wandelaars lopen langs een hoge smalle dijk naar Schagen. Onderweg zijn de restanten te zien van dijkdoorbraken in de vroege middeleeuwen. Via kasteel Radboud in Medemblik vervolgt de route naar Enkhuizen, met tastbare herinnering aan de VOC-tijd.

Het Streekpad is een initiatief van Recreatieschap Westfriesland en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Holland. Het beheer en onderhoud worden verzorgd door Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap Westfriesland en vrijwilligers van Wandelnet. 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?