Groninger Borgenpad lanceert Wandelingen langs Verdwenen Borgen

Groninger Borgenpad lanceert Wandelingen langs Verdwenen Borgen

17 juli 2020 - Wandelnet

De nog zichtbare sporen van de oude borgen zijn de ingrediënten voor de nieuwe reeks "Wandelingen langs Verdwenen Borgen" van de Stichting Groninger Borgenpad. Soms is het een gracht, een oprijlaan of een toegangshek tot een oud borgterrein. Soms is er alleen nog maar een aanduiding van het borgterrein zoals bij de Rikkerdaborg in Lutjegast; de verdwenen borg op de eerste wandelroute in de nieuwe reeks.

Lutjegast_1.jpg

Steenhuizen en borgen

"Met de nieuwe wandelingen willen we de sporen en verhalen van de verdwenen borgen onder de aandacht brengen", aldus Albert Buist, voorzitter van de Stichting Groninger Borgenpad. "Ooit stonden er honderden steenhuizen en borgen in het Groninger land. Een paar hebben de tand des tijds doorstaan zoals bekende Menkemaborg en de Fraeylemaborg. De meeste zijn echter afgebroken maar van enkele borgen zijn nog sporen zichtbaar".

Rondwandelingen

De route langs de Rikkerdaborg is een 9,3 km lange, prachtige natuurwandeling langs het oude borgterrein. De beroemdste bewoner van de Rikkerdaborg is Bernard Johan Prott. Hij voerde het bevel over de vesting Bourtange toen in 1672 de bisschop van Munster, Bommen Berend, Groningen binnenviel. Volgens het verhaal liet Prott zich zelfs niet voor 200.000 gulden omkopen door bisschop von Galen om de vesting over te geven. Bourtange hield stand.

De serie wordt in augustus uitgebreid met een tweede rondwandeling rond een verdwenen borg. In 2021 volgen meer nieuwe rondwandelingen.

Groninger Borgenpad

Het Groninger Borgenpad bestaan uit een lange doorgaande wandelroute en een aantal rondwandelingen. De lange wandelroute gaat langs alle Groninger borgen en is circa 240 km. Daarnaast zijn er dertien kortere rondwandelingen verspreid door de provincie. Alle wandelingen vind je op Groninger Borgenpad.

Lees meer over