Westerwoldepad nu bijna 100 km

Westerwoldepad nu bijna 100 km

30 juli 2020 - Britta Schmidt

Henk en Carin Oosterhuis namen het Westerwoldepad flink op de schop. Het resultaat mag er zijn. De geheel vernieuwde wandelroute is nu bijna 100 km lang en heeft als bijzondere attractie een oversteek met de zelfbedieningskabelbaan over de Ruiten Aa.

Westerwoldepad_Kerkje_Sellingen.jpg

Beekstroomdal

Westerwolde ligt in de zuidoostpunt van de provincie Groningen. Het is een zeer gevarieerd landschap met oude eiken- en beukenbossen, akkerlanden, vennen en heidevelden. Door het gebied stromen de Ruiten Aa, Mussel Aa en de Westerwoldse Aa. De beken kregen de afgelopen jaren weer volop de ruimte om naar hartenlust te meanderen. Niet alleen de flora en fauna maar ook wandelaars en de fietsers kregen meer ruimte. Kenners roemen het gebied als het mooiste beekstroomdal van Nederland, misschien wel van Europa.

Rondgaande wandelroute

Henk: ‘Door nieuwe mogelijkheden te gebruiken is het Westerwoldepad nu een rondgaande wandelroute geworden, met de Ruiten Aa en Westerwoldse Aa als ruggengraat. De landschappelijke afwisseling onderweg is groot. Je komt niet alleen door prachtige natuur maar ook langs bijzondere plekken uit het verleden van het gebied zoals de burcht van Wedde en het klooster van Ter Apel. Met een totale afstand van bijna 100 km is de route perfect voor een wandelvakantie in eigen land. Onderweg zijn er voldoende b&b's, campings en andere overnachtingsmogelijkheden”.

Gemarkeerd

Wie het Westerwoldepad wil lopen, volgt simpelweg de geel-blauwe markeringen. Henk: “Na een oproep in de media hebben we nu een groep van tien enthousiaste vrijwilligers. We zijn nu met elkaar de route in beide richtingen aan het markeren. Het maakt dus niet uit of je met de klok mee of tegen de klok in loopt”. Binnenkort verschijnen de volledige routebeschrijving en de GPX track op Wandeleninwesterwolde.

Wandelgemeente van het Jaar

De gemeente Westerwolde won dit jaar samen met de gemeenten Berg en Dal en Winterswijk de uitverkiezing tot Wandelgemeente van het jaar 2020. In het gebied is een ruime keuze aan lange en korte wandelroutes. Benieuwd? Kijk op 39 wandelroutes in Westerwolde of volg wandelaar Henrie in zijn blogs over wandelen in Westerwolde.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?