Nominaties bekend voor eerste LoopAward

Nominaties bekend voor eerste LoopAward

1 oktober 2020 - Wandelnet

De jury van Ruimte voor Lopen heeft uit alle inzendingen vier loopinitiatieven genomineerd voor de eerste LoopAward van Nederland. 29 verschillende organisaties hadden hun initiatief aangemeld. De door de jury genomineerde initiatieven zijn ‘Dorpsommetje’, ‘Gezond Natuur Wandelen’, ‘Singelpark Leiden’ en ‘Vitamine ABC’. Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 8 oktober wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.

LoopAward_2020_beeld.jpg

Jury

De jury bestaande uit Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, Manon Vanderkaa, Directeur KBO-PCOB en Albertine van Vliet-Kuiper, o.a. voorzitter van Samen Werkt Beter, heeft alle inzendingen beoordeeld. De juryleden zijn in hun beoordeling uitgegaan van drie criteria: Bijdrage aan de doelen van Ruimte voor Lopen, resultaat en impact van het project en mate van inspiratie van het project voor andere initiatieven. Daarnaast heeft de jury bij haar nominaties recht willen doen aan de grote diversiteit aan inzendingen. De vier initiatieven die zijn genomineerd scoren het hoogste op deze criteria aldus de jury.

“Als jury zijn wij blij verrast met de grote hoeveelheid relevante en sympathieke inzendingen voor deze eerste LoopAward. Lopen leeft! Alle initiatieven samen tonen de maatschappelijke relevantie van Ruimte voor Lopen aan.”

Genomineerden

De vier genomineerde initiatieven hebben gemeen dat ze bijdragen aan meerdere doelen van Ruimte voor lopen en een brede doelgroep bereiken. Zo geeft het project ‘Dorpsommetje’ invulling aan diverse invalshoeken rondom lopen. Het zijn niet alleen mooie routes maar het draagt ook bij aan sociale betrokkenheid en het is verankerd in de gemeentelijke organisatie.

De jury gaf aan dat alle initiatieven die bijdragen aan een gezonde leefstijl (door middel van lopen) zeer sympathiek zijn en navolging verdienen. Wat ‘Gezond Natuur Wandelen’ onderscheidde is het expliciete doel om mensen meer te laten lopen en staat het open voor een brede doelgroep. Initiatief ‘Singelpark Leiden’ is genomineerd vanwege de sterke integrale aanpak. Hier zijn fysieke ingrepen gedaan om lopen aantrekkelijker te maken zowel recreatief, als utilitair. Het project Vitamine ABC beperkt zich nu nog tot de wijk Overschie, maar de jury ziet grote potentie om het concept ook toe te passen in veel meer wijken. De ‘kopieerbaarheid’ vond de jury daarbij interessant.

LoopAward

Jurylid Manon van Derkaa onderschrijft het belang van de LoopAward:
“Lopen is laagdrempelig, het kost weinig geld en je kunt het alleen, maar nog belangrijker misschien, ook met anderen doen. Ik zie prachtige initiatieven die starten met ‘samen lopen’. Door de inzendingen die binnenkomen krijgen we zicht op wat er zoal gebeurt en kunnen we elkaar nog meer stimuleren te gaan lopen.”

Tot en met 11 september konden organisaties en individuen hun initiatief aanmelden op de website van Ruimte voor Lopen. Voor de eerste keer in Nederland wordt er een award uitgereikt voor het beste loopinitiatief. De LoopAward is een initiatief van platform Ruimte voor Lopen en is een prijs die wordt uitgereikt aan een Nederlands initiatief dat bijdraagt aan meer ruimte voor lopen (in het hoofd, in beleid en buiten). Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 8 oktober in Leeuwarden zal de jury de uiteindelijke winnaar van de LoopAward bekend maken.


[fotocredits Iris van den Broek]

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?