Informatieborden en wegwijzers voor Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

Informatieborden en wegwijzers voor Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

20 oktober 2020 - Wandelnet

Afgelopen weken zijn er vier informatieborden langs het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden geplaatst. Binnenkort komen er ook nog eens twee handwijzers bij. De wandelaar kan dus moeiteloos genieten van dit bijzondere stukje Friesland; een smûk (knus) coulisselandschap met houtwallen en elzensingels.

Streekpad_Noardlike_Frysk_ Walden_Bord_Streekpad_Ottemawei.jpeg

Rondwandeling

Het streekpad Noardlike Fryske Wâlden is een 165 km lange, rondgaande wandelroute door het Nationaal Landschap de Fryske Wâlden. Perfect voor een vakantie in eigen land. De nieuwe informatieborden vertellen in het kort het verhaal van de route. De nieuwe handwijzers worden geplaatst op de kruising met twee andere Lange-Afstand-Wandelpaden: het Friese Woudenpad en het Elfstedenpad. Combineren is natuurlijk toegestaan!

Historische halepaden

Het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden start in Burgum en voert via Feanwâldsterwâl naar de Trynwâlden. Zodra je een paar honderd meter van de doorgaande wegen af bent, waan je je in een ander Friesland. Jaap Jongejan,  padcoördinator van het pad: “De route gaat in de buurt van Damwâld over ‘halepaden’, dat zijn historische paden die over oude zandruggen lopen en een bepaalde verbindingsfunctie hadden. Naar school, de kerk of naar de winkel, vaak gewoon over buurmans erf. De meeste van die paden zijn verdwenen, maar een deel is weer in ere hersteld”.

Streekpad Noardlike Fryske Walden bron Marcel van Kammen low.jpg

Streekproducten

Onderweg kom je langs boerderijen van leden van de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden. Het zijn de mensen die met elkaar dit bijzondere en cultuurhistorisch waardevolle landschap. Deze 'Gastheren' vertellen je met enthousiasme graag meer over de omgeving. Vergeet niet om contact geld mee te nemen zodat je  iets van de heerlijke (streek)producten bij hen kunt te kopen. Wat dacht je van kaas van Geitenboerderij De Sweach in Kollumerzwaag of (h)eerlijke zuivel bij Melktap Burgum? En ja, je kunt op de terugweg zelfs een lekker fles wijn meenemen, van Waijenberg Wijnadvies in Mûnein. Een aantal Gastheren verzorgt bovendien ook een haal- en brengservice.

Kijk voor alle Gastheren en bijzondere overnachtingslocaties op Noardlikefryskewalden.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?