Wandelgids Berkelpad

Wandelgids Berkelpad

29 december 2020 - Wandelnet

Enthousiast wandelaar en Achterhoeker Dolf Logemann bedacht ooit het IJsselpad, een lange wandelroute langs de IJssel. In zijn nieuwste wandelgids neemt hij je mee langs de Berkel. Een wandeling van 165 km door de Achterhoek en het aangrenzende Westfalen. 

Berkeldal_bij_Oldekott.jpg

Tussen Billerbeck en Zutphen

Het Berkelpad staat garant voor een prettige en afwisselende wandeltocht en laat de wandelaar kennis maken met het van oorsprong Saksische landschap. Rode draad is het charmante riviertje de Berkel; een mooi maar relatief onbekende riviertje. Ze stroomt vanaf het brongebied bij het Duitse Billerbeck naar het Nederlandse Zutphen. De route is verdeeld in 12 etappes en maakt zoveel mogelijk gebruik van openbare, onverharde paden en rustige landwegen.   

Langs Lochem en Eibergen

De Berkel heeft in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan. In de jaren ‘60 is het riviertje sterk gekanaliseerd maar de laatste jaren kreeg het weer een natuurlijker uiterlijk. Lopen langs de Berkel wordt dus steeds leuker en interessanter. De route brengt je langs stadjes als Lochem, Borculo en Eibergen. In elke etappeplaats is er een aansluiting op het openbaar vervoer; de route is te lopen als een meerdaagse wandeling, maar onderbreken en een andere keer terugkomen voor het vervolg is dus ook goed mogelijk. 

Wandelgids

De wandelgids van het Berkelpad besteed veel aandacht aan de onbekende geschiedenis van dit gebied: het koopliedenverbond van de Hanze, het ooit zeer machtige Hertogdom Gelre, de lange arm van de Bisschoppen van Münster en het verloren Koninkrijk Salm. 

Voor alle alle informatie over het Berkelpad en het bestellen van de wandelgids ga je naar Berkelpad. 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?