Lancering Voetlicht-campagne ‘Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’

Lancering Voetlicht-campagne ‘Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’

5 maart 2021 - Wandelnet

Voetlicht in Fryslân heeft vrijdag 5 maart de campagne gelanceerd ‘Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’ om mensen bewust te maken van de hinder en het gevaar van obstakels op voetpaden. Met deze Voetlicht-campagne vraagt Wandelnet samen met de Werkgroep Toegankelijkheid en Voetlicht aandacht voor veilige en comfortabele ruimte op het voetpad.

De campagne roept andere verkeersdeelnemers, bewoners en bedrijven op, meer rekening te houden met voetgangers. Obstakels op voetpaden vormen met name voor ouderen, kinderen en mensen met fysieke beperkingen hinder en gevaar. Maar ook voor anderen die in deze coronatijd massaal zijn gaan wandelen, is een goed toegankelijke loopruimte aangenaam, maar vooral essentieel.

Het voetpad is voor voetgangers

Fietsen, scooters, reclameborden en vuilnisbakken midden op de stoep, of geparkeerde auto’s met twee of alle wielen op het voetpad; iedereen komt het tegen. De nieuwe hippe elektrische autootjes worden zelfs door de industrie naar het voetpad verwezen. Soms functioneert de loopruimte eerder als een parcours met obstakels dan als een veilige, plezierige plek voor voetgangers. Met de campagne ‘Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’ wil Voetlicht bereiken dat voetgangers de voor hen bestemde ruimte terugkrijgen. Een vijfde van de verplaatsingen vindt te voet plaats. En eigenlijk is bijna iedereen dagelijks ook wel een keer voetganger. 

Voetlicht en Wandelnet

Met Voetlicht wil Wandelnet het lopen in Fryslân agenderen en stimuleren, onder andere door de voetgangersveiligheid te verbeteren en de gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van loopbeleid. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Fryslân. Steeds meer gemeenten maken ruimte voor voetgangers, maar lang nog niet overal.

Wandelnet zet zich in om politiek aandacht te vragen voor wandelen, zodat provincies en gemeenten zorgen dat er ruimte is om veilig en aantrekkelijk te lopen. 

Lees meer over Voetlicht en bekijk de reportage van Omrop Frylan. 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?