Nieuwe wandel- en fietsbrug over Van Starkenborghkanaal

Nieuwe wandel- en fietsbrug over Van Starkenborghkanaal

12 maart 2021 - Wandelnet

Het was eind vorig jaar goed nieuws voor wandelaars en fietsers. De inmiddels demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen besloot dat de brug over het Van Starkenborghkanaal ten noorden van de stad Groningen toch terug zou komen! Maar actievoerders zijn niet tevreden. Zij willen geen hoge maar een veel lagere brug.

Pieterpad_Paddepoelsterbrug_1.jpg

Pieterpad

Wandelaars op het Pieterpad tussen Winsum en de stad Groningen hebben nog steeds te maken met een grote omleiding. De, op hun route gelegen, Paddepoelsterbrug over het Van Starkenborghkanaal is er niet meer. De brug raakte in september 2018 zwaar beschadigd door een aanvaring van een binnenschip en werd door Rijkswaterstaat daarna niet hersteld maar verwijderd. Omwonenden en diverse belangenorganisaties waren boos. Wandelaars en fietsers moeten daardoor ook nu nog veel extra kilometers afleggen.  

Liever lage brug

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen zag aanvankelijk niets in een nieuwe brug op dezelfde plek. Provincie, gemeente, omwonenden en belangenorganisaties kwamen in actie en met succes: eind november ging de minister overstag en maakte bijna negen miljoen vrij voor een nieuwe brug. Toch waren de in actie gekomen organisaties niet tevreden; zij willen een lage, beweegbare brug en geen vaste, bijna negen meter hoge brug zoals in de plannen van Rijkswaterstaat. De organisaties kregen een aantal partijen uit de Tweede Kamer aan hun zijde en eind vorig jaar werd een motie aangenomen waarin de demissionair minister gevraagd wordt om tegemoet te komen aan de wensen voor een lagere brug. Het antwoord van de minister laat nog op zich wachten.  

Gemeente realiseert

Hoe hoog de nieuwe brug zal worden is dus nog niet duidelijk. Wel is afgesproken dat de gemeente Groningen de brug zal realiseren en dat het de bedoeling is dat ze er rond 2025 ligt. En dat is toch goed nieuws voor alle wandelaars en fietsers die van het Groninger Hogeland willen genieten. 

  

Lees meer over