Westfriese Omringdijk grijpt net naast titel Wandelroute van het Jaar 2021

Westfriese Omringdijk grijpt net naast titel Wandelroute van het Jaar 2021

23 april 2021 - Wandelnet

Lange afstandswandeling RivierPark Maasvallei is Wandelroute van het Jaar 2021 van de Benelux. De jury maakte de winnaar vrijdag 23 april bekend tijdens de online Fiets en Wandelbeurs. Het Streekpad Westfriese Omringdijk van Wandelnet was ook in de race en eindigde in de top vijf. 

Wandelaars_Westfriese_Omringdijk.jpg
De winnende route van 137 km loopt langs beide oevers van de Maas en is grensoverschrijdend. De RivierPark Maasvallei-route verbindt twee landen, twee Limburgen en elf gemeenten. De trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. 

Kroon

Henk van Geerenstein, uitgever Wandelnet reageert: ,,Je hoopt natuurlijk altijd dat je wint en als de jury de route waardeert met een plaats in de top vijf uit een lijst van maar liefst zeventien routes in de Benelux, is dat ook een kroon op het werk van iedereen die een bijdrage heeft geleverd en nog steeds levert aan de Westfriese Omringdijk."
De wandelroute van 150 km volgt de iconische, eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Noord-Holland. De route gaat via Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en Enkhuizen en zag begin 2020 het levenslicht.

Bijzonder

Padcoördinator Pim Kuipers is bijzonder blij met de waardering in die top vijf, ook al werd 'zijn' Streekpad net geen Wandelroute van het Jaar: ,,Onze werkgroep van vrijwilligers heeft ongeveer 1200 geel-rode markeringen aangebracht om wandelaars in de goede richting te wijzen en houdt deze bewegwijzering up-to-date. Wandelaars kunnen op dit Streekpad genieten van cultuur, flora en fauna, land en water, stad en buitengebied."

Het Streekpad is een initiatief van Recreatieschap Westfriesland en is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Holland. Het beheer en onderhoud worden verzorgd door Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap Westfriesland en vrijwilligers van Wandelnet. Ad Snelderwaard maakte de foto's voor de gids, Rutger Burgers ontwikkelde de route.

Meer lezen over de Westfriese Omringdijk en de wandelgids.

De Wandelroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. In 2019 ging de titel naar de Romeinse Limes van Wandelnet. Kandidaten voor de eretitel worden door een vakjury getest aan de hand van criteria als ondergrond, bewegwijzering, informatievoorziening en eventuele thematiek.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?