Nieuwe refugio in dorpskerkje Rottevalle

Nieuwe refugio in dorpskerkje Rottevalle

28 april 2021 - Wandelnet

Op 1 mei opent de nieuwe refugio in het dorpskerkje van Rottevalle haar deuren. Wie het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden en het Friese Woudenpad wandelt, kan er voor een bescheiden bedrag overnachten. 

refugio Rottevalle.jpg

Overnachten

Friesland telt vier pelgrimsroutes: het Jabikspaad, het Sint Odulphuspad, het Claercamppad en het Bonifatius Kloosterpad. Verspreid langs die routes zijn er 18 refugio's, eenvoudige onderkomens waar je kunt overnachten op vertoon van je pelgrimspas, het routeboekje of de stempelkaart van een van de vier pelgrimspaden of als je donateur bent van de Stichting Alde Fryske TsjerkenDe meeste refugio's zijn eigendom van de stichting, ook de refugio in Rottevalle. 

Rottevalle

Het kerkje in Rottevalle, even ten noorden van Drachten, is een bijzondere nieuwkomer. Voor 2021 is een proef gestart om ervaring op te doen met een refugio waar je ook kunt overnachten op vertoon van de wandelgids van het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) of het Streekpad dat je loopt. Het dorpskerkje van Rottevalle ligt op de kruising van het Noardlike Fryske Wâldenpad en het Friese Woudenpad. De kerk wordt gerund door vrijwilligers en biedt een basic onderdak voor maximaal twee wandelaars: er is water en een toilet en er staan twee veldbedjes. Klopt niet zomaar aan bij de kerk: één van de huisregels is dat je vooraf even belt om de beschikbaarheid na te gaan. De refugio voldoet aan de regels van 'contactvrij verblijf' en is dus 'coronaproof'.

Rottevalle kerkinterieur

Zingeving en welbevinden

Wandelnet is blij met deze samenwerking. Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet: "Pelgrimeren is eeuwenoud, maar ook 'hot' op het moment. Wandelen is voor veel mensen meer dan het ene been voor het andere zetten. Zingeving, even los van de dag, spirualiteit en geestelijk welbevinden zijn allemaal te koppelen aan een wandeling. Wandelnet kent het Pelgrimspad en is ook betrokken bij andere initiatieven op dit gebied zoals de Camino van het Genootschap van Sint Jakob".  

Pelgrimswegen

Pelgrimswegen kennen al sinds de Middeleeuwen refugio's; eenvoudige overnachtingsplaatsen, vaak met slaapzalen en veelal in kerken en kloosters. Nog steeds kunnen doortrekkende pelgrims op vertoon van hun pelgrimspas terecht in refugio’s. Het bekendst zijn de refugio's in Zuid-Frankrijk en Spanje op de route naar Compostella. Ook Nederland kent een aantal refugio's, maar het aantal is nog bescheiden.  

Contactgegevens dorpskerkje Rottevalle: Lous Pezie 06-51059099. Voor meer informatie over alle andere refugio's kijk je op Santiago aan het Wad.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?