Brabants Kloosterpad verbindt kloosters en abdijen

Brabants Kloosterpad verbindt kloosters en abdijen

29 april 2021 - Wandelnet

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar. Speciaal hiervoor is 'Ons Kloosterpad' ontwikkeld. Een prachtige, meerdaagse wandelroute in vijftien etappes. 

kloosterpad Brabant - Birgitinessenklooster_Uden_1.JPG

'Ons Kloosterpad' is 330 kilometer en brengt je langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant. De route opgedeeld in 15 etappes die in lengte variëren van 16,5 tot 28 kilometer, je loopt zo van klooster naar klooster. De route is vanaf 1 mei te wandelen. Wandelnet-vrijwilliger Dre Rennen, ontwikkelde een etappe van abdij Koningshoeven bij Tilburg via Landschapspark Assisie.

Kennis maken met kloosterleven 

'Ons Kloosterpad" is een mooie mogelijkheid om kennis te maken met de diversiteit van het kloosterleven. Want hoewel kloosters overeenkomsten hebben, zijn er ook grote verschillen. Sommige kloosters richten zich sterk op de contemplatie, stilte en beslotenheid. Andere kloosters zijn juist zeer actief en hebben zich altijd gericht op het werk buiten de kloostermuren. In een aantal kloosters is het mogelijk om te overnachten. Check dat vooraf, want soms beperkt zich dat tot een specifieke dag in de week. Voor alle kloosters geldt: respecteer de stilte en het ritme van het kloosterleven en betreedt geen privédomeinen.  

Wandelgids 

Om wandelaars van "Ons Kloosterpad' op weg te helpen is er een 'Bindboek'. Het is niet alleen een wandelgids waarin de etappes worden beschreven. Het bindboek wil ook een inspiratieboek zijn, met opvallende weetjes, aansprekende kunstfoto’s en bijzondere interviews met mensen die wonen en werken in de kloosters. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de gids komt ten goede aan de instandhouding van de kloosters. Het boek is te koop bij diverse kloosterlocaties en via Berne Media. Vanaf 1 mei vind je de route van 'Ons kloosterpad' ook op Visit Brabant en op Brabants Kloosterleven

Ook het Pelgrimspad van Wandelnet komt langs kloosters en abdijen. 

 kloosterpad Brabant Klooster Sint-Agatha

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?