Voor de gek! Follies in Nederland

Voor de gek! Follies in Nederland

2 juni 2021 - Wandelnet

In het boek 'Voor de gek! Follies in Nederland' gaan fotograaf Edith Gerritsma en journalist Andrea Hijmans op zoek naar voorbeelden van ‘dwaasbouw’. Ze belichten oude en nieuwe follies, hun verschijningsvormen en hun rol in het landschap. Langs een aantal wandelpaden kom je deze bouwsels tegen.  

Cover-Follies-Low-zonder-flap

Dwaasheden

Sommige mensen willen een tempeltje in de tuin. Of een hagelnieuwe ruïne, precies op de grens van hun buitenhuis. Follies worden ze genoemd, oftewel dwaasheden: rare, onverwachte bouwwerken, neergezet in het landschap. Zonder functie, of in elk geval niet gebouwd vanuit nuttigheidsdenken. Kortom: bouwsels die je voor de gek houden. Ze zijn niet wat ze lijken, ze staan niet waar ze moeten staan, doen niet waar ze voor bedoeld lijken en zijn vaak ook nog eens gebouwd van afwijkende, dwaze materialen, die de beschouwer eveneens op het verkeerde been kunnen zetten. Ze sieren menig park, bos, tuin of stad.

Erfgoed

Follies zijn komen overwaaien vanuit Engeland waar het vanaf de 18e eeuw mode werd om je landgoed te ‘stofferen’ met tempeltjes en dergelijke. Nederland kent talloze follies. Sterker nog: er komen er steeds meer. Soms neergezet door natuurbeheerders, erfgoedorganisaties of organisatoren van een tijdelijk follyfestival, maar ook door zelfbouwers in eigen tuin. Ons land blijkt vol met follies te staan. Wie bouw(d)en ze en waarom? Vanwaar die opmars? Het (foto)boek 'Voor de gek! Follies in Nederland' brengt meer dan 150 follies uit alle provincies van ons land in beeld.  

voor-de-gek-follies-in-nederland-follybos-aalten-EEMG6679-LR-768x512

Follies spotten

Ga deze zomer eens geen vogels kijken, maar ga heerlijk follies spotten. Wandel langs bijzondere bouwsels op onverwachte plekken. Op het IJsselpad, tussen Deventer en Olst, wandel je zomaar langs een vervallen, middeleeuwse toren: de schijnruïne Haere, in de negentiende eeuw gebouwd voor de nieuwe eigenaar van de buitenplaats. En wat dacht je van een Chinese toren in het Friese land? De OV stapper Oranjewoud leidt je naar het park waar deze staat.  

'Voor de gek! Follies in Nederland' is te bestellen via Follies in Nederland. Het boek kost € 34,95.

Lees meer over