Nieuwe NS-wandeling ‘Duinen van Zoutelande’

Nieuwe NS-wandeling ‘Duinen van Zoutelande’

9 juni 2021 - Wandelnet

Bløf wist het al: aan de Zeeuwse kust is het goed toeven. Dat komt goed uit: er is een nieuwe NS-wandeling ‘Duinen van Zoutelande’.

ns-route zoutelande.jpg
Wie kent ze niet: de populaire NS-wandelingen. Ze worden bij Wandelnet gemaakt, in opdracht van de NS. En beschreven, gecontroleerd en gemarkeerd door vrijwilligers. Struinen over het strand, steile duinen beklimmen en je verwonderen over grote schepen die af en aan varen over de Westerschelde, dat zijn de ingrediënten van de nieuwe NS-route ‘Duinen van Zoutelande'.

Over de route

Via de boulevard in Vlissingen loop je naar het Nollestrand. Van begin tot eind volg je de wit-rode markeringen van het Nederlands Kustpad. Op de hoge duintoppen – de duinen van Zoutelande behoren tot de hoogste van ons land – geniet je van prachtige vergezichten over de druk bevaren Westerschelde. Aan de andere kant ligt het weidse land van Walcheren, met de kerktoren van Middelburg aan de horizon. De vuurtoren van Westkapelle, van verre al te zien, komt steeds dichterbij. Tijd over? Bezoek het Dijk- en Oorlogsmuseum in Westkapelle, dat vertelt over twee ingrijpende gebeurtenissen: de dijkversterking en de bombardementen in 1944.

Nieuw concept

De nieuwe NS-wandeling Duinen van Zoutelande past goed in het nieuwe NS-concept: beginnen met je wandeling bij een station en eindigen bij een bushalte. Sietske de Vet is verantwoordelijk voor het jaarlijks ontwikkelen van de nieuwe routes en het onderhoud van de NS-wandelingen. ,,Het past precies in de plannen van NS om mee te bewegen met de veranderende behoeftes van de reiziger: meer gemak en flexibiliteit, van deur tot deur. Daarom stimuleert NS naast de vertrouwde treinreis ook andere diensten zoals een OV-fiets, een deelauto, gebruikmaken van P+R op een parkeerterrein bij een station of het reizen met bus, tram en metro. "Ik ben blij dat de wandelaars hier zijn", grapt ze verwijzend naar de tekstregel ‘Ik ben blij dat je hier bent’ uit de populaire song ‘Zoutelande’ van Bløf. De band zingt over een verliefd stel dat neerstrijkt in het oude strandhuis van vader.

Weekendje weg

Toegegeven, Vlissingen is voor de meeste mensen een eind reizen. Een goede reden om er een weekend Walcheren van te maken. Aan overnachtingsadressen langs de Zeeuwse kust, is geen gebrek; Zoutelande is een geschikte plek om te verblijven.
Wist je overigens dat het in deze regio gemiddeld genomen mooier weer is dan elders in ons land? Vanwege de gunstige ligging is de temperatuur er iets hoger dan in andere Nederlandse kustplaatsen. Dus: pak je rugzak, trek de wandelschoenen aan, stap in de trein en kom naar Walcheren!

Lees meer over