Lobke Dijkstra wandelt en 'wildkampeert' op het Roots Natuurpad

Lobke Dijkstra wandelt en 'wildkampeert' op het Roots Natuurpad

20 juni 2021 - Wandelnet

Ze was er te lang niet geweest en wilde ons land herontdekken: Lobke Dijkstra. Geboren in Arnhem en opgegroeid in Breda, woont ze nu alweer jaren in Spanje. Ze werkt voor internationale hulporganisaties in rampgebieden maar trekt er regelmatig op uit om lange reizen te maken. Met de fiets naar Denemarken, met de motor naar Wladiwostock en fietsen langs de kust over de Noordzeeroute. En wildkamperen is daarbij voor haar net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen en koken. Het herontdekken van Nederland doet ze momenteel door het Roots Natuurpad te lopen. En dat wildkamperen, door in de voortuin bij mensen haar tentje op te zetten.

Lobke Dijkstra-3.JPG

Wildkamperen 
'Ik heb overal op de wereld wild gekampeerd', aldus Lobke. 'Voor mij is het vanzelfsprekend dat je op gemeenschappelijk gebied je tentje neerzet. Gewoon een mooie en fijne plek zoeken waar je de nacht doorbrengt. Met respect voor de natuur en zonder rotzooi achter te laten.' Ze schreef er een boek over: Het handboek voor avontuurlijke kampeerders, Ik zag twee beren ..... Wildkamperen. In Nederland is wildkamperen verboden maar toch zocht ze een oplossing. Welcome to my garden is een platform waar iedereen zonder winstoogmerk zijn of haar tuin gratis beschikbaar stelt voor kampeerders. Iedereen die in zijn tuin ruimte heeft voor avonturiers met een tentje, kan zich als 'camping' aanmelden. Ze begon in Delfzijl en is inmiddels in Uden in Noord-Brabant aangekomen en kampeerde elke nacht daar waar ze stopte met wandelen.  

Nauwelijks problemen 
'Zo rond vijf uur in de middag als de meeste mensen thuis zijn, ga ik op zoek naar een 'camping'.' En tot nu toe levert het veel leuke reacties en respons op. 'Het gaat eigenlijk altijd goed, de mensen zijn aardig, gastvrij en soms zelfs verrast. Soms twijfelen mensen maar vaak zeggen ze, waarom ook niet.' Zoals in Drenthe waar een mevrouw net terug van boodschappen kwam en spontaan tegen haar man riep: 'Eduard, we hebben een gast!' Lobke heeft zo wel haar eigen regels. Ze vraagt nooit om te douchen en respecteert de privacy. 

Een wolf op het Roots Natuurpad? 
Het Langste Natuurpad van Nederland vindt ze prachtig. 'Er is wel minder horeca en het openbaar vervoer is niet perfect maar dat zijn voor mij geen issues. De mooiste natuurgebieden worden aan elkaar gekoppeld en je ziet de natuur zoals die echt is.' Lobke vertelt nog met spanning in haar stem hoe ze aan de rand van een natuurgebied in Drenthe kampeerde in de grote tuin van een gastvrouw. 'Ik moest 's nachts even uit bed en zag aan de andere kant van een afrastering twee grote ogen van een dier. Geen ree, daar was het dier te klein voor. Geen vos, die kijken met hun hoofd sluw naar beneden. Nee, het was groter en de kop stond fier omhoog. Zeker is het niet maar ik denk dat het een wolf was!' 

Lobke Dijkstra-2

Eindpunt Breda
Haar tentje staat nu opgeslagen bij haar zus in Uden waar ze kamperend een nachtje met haar twee kleine nichtjes in de tuin de nacht doorbrengt. Van hieruit vertrekt ze verder naar het zuiden naar het eindpunt van het Roots Natuurpad waarna ze doorloopt naar haar geboorteplaats Breda. Via de Geelders, de Kampina, Oisterwijkse Vennen en landgoed De Gorp wandelt ze richting Belgische grens. En mocht je nog een plekje in je voortuin beschikbaar hebben, Lobke is er blij mee. 

 

Lees meer over