Ode aan het landschap - Nationale Parken in het zonnetje

Ode aan het landschap - Nationale Parken in het zonnetje

7 juli 2021 - Wandelnet

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft 2021 uitgeroepen tot themajaar Ode aan het Landschap. Op deze manier wordt meer kennis, aandacht en waardering verkregen voor ons eigen Nederlands landschap. Een nieuwe opzet in tegenstelling tot voorgaande themajaren waarin vooral het doel was om toeristen aan te trekken. En die opzet past perfect bij één van de weinige voordelen van de coronacrisis, dat mensen natuur en landschap weer aan het herontdekken zijn. Ook wandelend.

Ode aan het Landschap.jpg

Nederlandse landschap
Het Nederlandse landschap wordt hierdoor centraal gezet. Met historische verhalen maar ook de invloed van de mens op de natuur, de schoonheid van het landschap en ook de kwetsbaarheid ervan. Een heel jaar lang zijn er kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, in de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. 

Nationale Parken
Ook via activiteiten en wandel- en fietsroutes door heel Nederland brengen de Nationale Parken en zes andere partners in samenwerking met NBTC hun ode aan het Nederlands landschap. Onder de noemer ‘Beleef de Nationale Parken’ staan zes Nationale Parken in de schijnwerpers.

In de provincie
Zo is er in het Mondriaanhuis in Amersfoort een tentoonstelling waarin landschappen van de hand van Piet Mondriaan worden samengebracht met landschappen van hedendaagse kunstenaars. In Friesland wordt een hulde gebracht aan de horizon. Elf internationale kunstenaars hebben in iedere Elfstedenstad een bijzonder waterwerk gemaakt. In Noord-Brabant kun je fietsen óver de sterrenhemel van het Van Gogh-Roosegaarde fietspad in het Van Gogh Nationaal Park in oprichting en in Limburg kun je wandelen van zuid naar noord langs de Maas, de rivier waarmee de Limburgers leefden en leven.

Wandelnet
Ook Wandelnet doet mee, door wandelingen in deze Nationale Parken onder de aandacht te brengen. Er lopen tenslotte prachtige Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden door onze Nationale Parken. Deze zomer brengt Wandelnet regelmatig een Ode aan een Nationaal Park door een wandeling te belichten. Het is tijd om ons Nederlands landschap in het zonnetje te zetten.

De eerste twee Nationale Parken, De Hoge Veluwe en Veluwezoom zijn in de jaren dertig ontstaan uit particulier initiatief. De andere achttien parken zijn sinds de jaren tachtig officieel ingesteld door de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Nationaal Park De Hoge Veluwe is nog steeds volledig particulier. In oktober 2018 kreeg Nieuw Land als 21ste de status van Nationaal Park. 

Overzicht van Nationale Parken & de meerdaagse wandelpaden (Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden) die er doorheen lopen.

1 Lauwersmeer Nederlands Kustpad, Friese Woudenpad
2 Schiermonnikoog  WaddenWandelen
3 De Alde Faenen Noardlike Fryske Walden
4 Drents-Friese Wold Drenthepad
5 Dwingelderveld Drenthepad
6 Drentsche Aa Drenthepad, Pieterpad, Groot-Frieslandpad
7 Weerribben Wieden Pionierspad, Overijssels Havezatenpad, Zuiderzeepad
8 Sallandsche Heuvelrug Pieterpad, Marskramerpad
9 Nieuw Land Pionierspad
10 Veluwezoom Veluwe Zwerfpad, Maarten van Rossumpad
11 De Hoge Veluwe Trekvogelpad, Veluwe Zwerfpad
12 Utrechtse Heuvelrug Utrechtpad,  Trekvogelpad, Marskramerpad
13 Duinen van Texel WaddenWandelen
14 Zuid-Kennemerland Nederlands Kustpad
15 Oosterschelde Nederlands Kustpad, Oosterscheldepad
16 De Biesbosch Biesboschpad i.o., Floris V-pad, Waterliniepad
17 Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide De Brabantse Wal
18 Loonse en Drunense Duinen Pelgrimspad 1, Hertogenpad
19 De Groote Peel Hertogenpad
20 De Maasduinen Maas Niederrheinpad, Pieterpad
21 De Meinweg Maas Niederrheinpad

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?