Ode aan het landschap De Utrechtse Heuvelrug

Ode aan het landschap De Utrechtse Heuvelrug

26 juli 2021 - Lea van Someren

“Ik ben niet een schaapsherder die er met zijn kudde op uit trekt”, zo begint Daniël, “om vooraf maar even de verwachtingen te managen”. Het thema Ode aan het landschap is de aanleiding voor een interview met een van de schaapsherders op de Utrechtse Heuvelrug. Ik ben nu al nieuwsgierig naar zijn verhaal.

schaapskudde herder daniel.jpg

Herder Daniël is nog volop bezig met het scheren van zijn schapen als ik kom aanfietsen. Het geeft mij even tijd om op adem te komen. Zijn honden zitten met gespitste oren toe te kijken, elk moment klaar om aan het werk te gaan. Wanneer zijn 'blote' schapen weer rustig lopen te grazen, de vachten en het scheergerei zijn opgeruimd, neemt de herder naast mij plaats op een bankje, tevreden uitkijkend op zijn beestjes.

Het beroep herder

Na een succesvolle carrière als sing-a-songwriter besluit Daniël het roer om te gooien. Hij gaat zijn jongensdroom verwezenlijken en schoolt zich om tot herder. Het is geen gemakkelijke stap. Onderbouwd met een stevig businessplan klopt hij aan bij bedrijven en fondsen en weet zijn kudde in te zetten voor het duurzaam beheer van regionale parken en landgoederen, als alternatief voor grote, dure en natuuronvriendelijke machines. Maar de schapen bieden meer. Het is niet alleen een financieel verhaal. De schapen zijn meesters in bodemverbetering. Door het grazen wordt onkruid en de groei van jonge bomen onder controle gehouden. De mest vormt natuurlijke voeding voor de bodem. En in de wol dragen de schapen zaden mee waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit. Met hun hoeven laten ze dichtgeslagen aarde weer ademen. Ze kunnen gemakkelijk op plekken grazen waar men met machines moeilijk bij kan. Herder Daniël weet zijn verhaal met passie te vertellen.
Maar Daniël maakt het vak als herder breder. Hij combineert het werk met de schapen met workshop als mindfulness trainer, schaapfulness. Met de rust en de stilte van de schapen leer je weer tot jezelf komen. Kortom, maak kennis met een moderne herder.

Erfgoed en kunst

De nationale parken zijn de Rembrandts van de Nederlandse natuur. De Ode aan het landschap past als een jas. Het Nationaal Park het Utrechtse Landschap vindt herder Daniël wel het mooiste en meest veelzijdige park van Nederland. Op een relatief klein oppervlak kan je alles vinden: Er zijn bossen, zandduinen, er is heide, er zijn vennen, meren en rivieren met uiterwaarden. En dat allemaal met de bijbehorende diversiteit aan flora en fauna.
Schapen en herders zijn onlosmakelijk verbonden aan de Utrechtse Heuvelrug. De eerste beschavingen die drie‐ tot vijfduizend jaar geleden de grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug hebben aangelegd, hielden hier al schapen. Door de eeuwen heen hebben deze dieren het land gesierd. Vooral op de ‘woeste gronden’ zoals de heidevelden toen werden genoemd. Daar trokken de herders met hun schapen rond.

Daniël heeft zich met de Stichting schaapskudde Doorn zichzelf ten doel gesteld de schapen zichtbaar te houden op de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast zet de stichting zich in voor het behoud van de ambachtelijke kennis van het herderbestaan en de bevordering van ecologisch verantwoord natuurbeheer.

schaapsscheerder
Als hem gevraagd wordt welke kunstschilder het beste zijn ode aan het landschap weergeeft, kiest Daniël niet voor niets Anton Mauve. Mauve schilderde in zijn meest productieve periode veel Gooische landschappen met schaapskuddes als thema. Het Utrechts Landschap is het ‘land van Mauve’.
Wil je meer weten over Ode aan het landschap en zien wat er bij jou in de buurt te doen is, ga dan naar de website.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?