Apeldoorn te Voet kan met houten bruggetje door de polder

Apeldoorn te Voet kan met houten bruggetje door de polder

1 november 2021 - Britta Schmidt

Een houten bruggetje doet soms wonderen. Bijvoorbeeld op de Beekbergerwoudroute van Apeldoorn te Voet. Je loopt nu over een mooi paadje door de groene polder en dus niet meer over het fietspad langs het kanaal. 

apeldoorn te voet nieuwe markeringen aanbrengen bruggetjes.jpg

Over de sloot verder 

"Het is een mooi, nieuw stukje route," vertelt Jan Veenstra, markeerder van de Beekbergerwoudroute van Apeldoorn te Voet. "Wandelaars hoeven niet meer over het, vaak drukke fietspad langs het Apeldoorns Kanaal te lopen. Na het passeren van de A1 kunnen ze nu snel over een onverhard pad de polder in". De routewijziging werd mogelijk door de komst van een eenvoudig houten bruggetje. Het onverharde pad lag er al heel wat jaren, maar het liep dood op een sloot. Door het bruggetje kunnen wandelaars nu de sloot oversteken en aan de andere kant hun route door de polder vervolgen. 

Waarom het zo lang duurde 

De komst van het bruggetje werd ruim twee jaar geleden al aangekondigd. Maar het bleef lang stil; er gebeurde niks. Een toevallige ontmoeting van Jan Veenstra met Paul van Dommelen, de man die het oorspronkelijke idee van Apeldoorn te Voet bedacht, bracht de zaak weer aan het rollen. Jan: "Paul van Dommelen zei: 'Ga eens praten met het waterschap'. Het bleek een gouden tip. Daar troffen padcoördinator Ria Schalwijk en ik iemand die de zaak los wist te trekken. Die ontdekte tot onze verbazing dat de vergunning voor de aanleg van het bruggetje de hele tijd al ergens werkeloos in een la lag. Na een paar maand kreeg ik een telefoontje: het bruggetje lag er."  

apeldoorn te voet vlonder voor bruggetje

Opgenomen in Wandelnetwerk 

De verbeterde route Beekbergerwoudroute is de eerste van de, in totaal tien, routes van Apeldoorn te Voet die is opgenomen in het nieuwe Routenetwerk Veluwe. Jan Veenstra bepaalde samen met het Routebureau de plekken waar de paaltjes met de markeringen gezet moesten worden. In de komende tijd zullen ook de markeringen van de andere negen routes overgezet worden op de paaltjes van het routenetwerk.   

Apeldoorn te Voet bestaat uit tien lijnwandelingen van 8 tot 15 km die de stations van Apeldoorn, er zijn er drie, verbinden met het buitengebied. Samen hebben ze een lengte van rond de 100 kilometer. De wandellijnen zijn in beide richtingen gemarkeerd met pijlen op een witte ondergrond met daarop de tekst 'Apeldoorn te Voet'. Elke route heeft een andere kleur pijl, die van de Beekbergerwoudroute is blauw.

Apeldoorn te voet nieuwe markeringen aanbrengen mensen

Stad te Voet 

Het door Wandelnet ontwikkelde ‘Stad-te-Voet’ speelt in op de behoefte van mensen om dicht bij huis te wandelen. Je begint in de binnenstad en wandelt naar de natuur buiten de stad of omgekeerd. Naast Apeldoorn te Voet, is er ook Utrecht te Voet en Lingezegen te Voet. 

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?