Wandelen als veilig alternatief om in beweging te blijven

Wandelen als veilig alternatief om in beweging te blijven

2 december 2021 - Wandelnet

Vrijdag 26 november scherpte het kabinet de coronaregels verder aan in de strijd tegen verspreiding van het virus. Voorafgaand aan de laatste persconferentie sprak Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet digitaal met Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en lid van adviesorgaan Nederlandse Sportraad.

Een luchtig interview dat zich ontwikkelde in een interessant gesprek: samen zoomden zij letterlijk in op wat bewegen betekent voor de mens en zijn afweersysteem. En welke rol wandelen als alternatief daar in deze tijd kan en eigenlijk moet spelen, vooral nu de amateursport grotendeels is stopgezet. Hoe we als mens zelf kunnen werken aan gezondheidsbescherming, welke rol de overheid daarin kan spelen en de bewijsvoering die daarvoor terug te vinden is in de Nationale Wandelmonitor.

De huidige lockdown betekent namelijk voor miljoenen kinderen en volwassenen in Nederland dat zij helaas minder in staat zijn om hun favoriete sport te kunnen beoefenen in de buitenlucht. Dat terwijl bewegen juist nodig is om gezond te blijven en vooral in deze tijd. Een probleem zo schetst hoogleraar Scherder: “Bewegen blijft ook in deze pandemie het meest essentieel om zelf iets te doen aan je afweersysteem. Bewegen moet een primaire taak van de dag zijn, dat je weet 'ik moet ook vandaag bewegen want daarmee versterk ik mijn immuunsysteem'. Die studies zijn daarin echt overtuigend”. Hij vertelde over het toestaan van sporten onder werktijd en de rol van werkgevers daarin in gesprek met de NOS.

Veel Nederlanders vonden het afgelopen jaar tijdens de lockdown hun weg naar wandelen als alternatief en dat was zichtbaar buiten. Ontelbare wandelaars zagen in het wandelen een corona-proof manier van sporten om toch in beweging te blijven. Je ziet door de pandemie dat de urgentie van wandelen nu toeneemt maar ook de zichtbaarheid op straat. “Voorstellen om een keer wandelend te vergaderen, een zogeheten weeting. Daar hoef je je echt niet meer voor te schamen, maar het is nog niet genoeg”, aldus van Dijk. Er moet drastisch iets te veranderen in onze mindset en wel nu. “Wandelen of bewegen moet niet iets zijn waarvan je denkt, als ik nou eens tijd over heb dan ga ik ook wel een keertje wandelen. Nee, wandelen is een vorm van bewegen die het dichtst bij ons ligt als het gaat om wat kunnen we doen aan beweging!", stelt Scherder.

Of wel: mensen kom in beweging en werk aan je gezondheid. Trek je wandelschoenen aan, kies een van de vele schitterende routes en ga er lekker op uit! Of het nu gaat om een LAW of een klein ommetje in de buurt, elke stap telt. Maak van bewegen een normaal onderdeel van de dag.

Maak een rondwandelingStadswandelingen in de buurt

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?