Nieuwe wandelpaden rond Essche Stroom Noord-Brabant

Nieuwe wandelpaden rond Essche Stroom Noord-Brabant

15 februari 2022 - Britta Schmidt

De Essche Stroom in Noord-Brabant krijgt haar natuurlijke loop terug. Water en natuur krijgen weer vrij spel. Maar ook wandelaars krijgen de ruimte. In de herinrichtingsplannen van waterschap De Dommel zijn nieuwe wandelbruggetjes en wandelpaden opgenomen.

Nieuwe wandelpaden Essche stroom 3.JPG

Plan waterschap De Dommel met wandelpaden en -bruggetjes

De Essche Stroom begint in het Brabantse Oisterwijk en mondt na twaalf kilometer bij Halder uit in de Dommel. In de jaren '60 werd de beek recht getrokken, verbreed en verdiept. Nu krijgt ze haar natuurlijke loop weer terug, met meer kronkels en een smallere bedding.

In het kader van de herinrichting van het beekdal creeërt waterschap De Dommel langs de Essche Stroom en een deel van de Kleine Aa nieuwe wandelpaden. Als de Essche Stroom buiten haar oevers treedt, zijn de paden even niet te belopen. Maar de meeste tijd zal het er heerlijke wandelen zijn. Er komen ook twee wandelbruggen over de Essche Stroom. Eén iets ten zuiden van Esch en één halverwege Esch en Nemerlaer.

"Wandelaars krijgen echt veel meer mogelijkheden in het gebied" zegt Ivan Crost, één van de belangenbehartigers van Wandelnet in Noord-Brabant, "de wandelpaden krijgen bovendien aansluiting op het lokale wandelnetwerk van Noord-Brabant. Er ontstaan op die manier veel mogelijkheden voor nieuwe ommetjes. Er zijn over deze werkzaamheden alleen maar positieve zaken te vermelden." Meer weten over de herinrichting van dit gebied? Kijk op Essche Stroom

essche stroom

Toekomstige situatie - bron kaartje: Waterschap De Dommel

Pelgrimspad 

Wandelaars die in Brabant vanuit Vught over het Pelgrimspad richting de Kampina lopen, wandelen door het gebied van de Essche Stroom en zullen in de komende tijd mogelijk te maken krijgen met de werkzaamheden. Ivan Crost: "Als Wandelnet worden we door waterschap De Dommel volledig op de hoogte gehouden van de werkzaamheden en de tijdstippen van tijdelijke afsluitingen op de route van het Pelgrimspad. Het is een goede samenwerking."

essche stroom 1

Wandelen rond Essche Stroom

Kennismaken met het beekdal van de Essche Stroom? Wandel de etappe van Pelgrimspad of stippel zelf je wandelroute uit met de routeplanner van Wandenet

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?