Wandelnet organiseert Friese verkiezingsdebatten

Wandelnet organiseert Friese verkiezingsdebatten

3 maart 2022 - Wandelnet

Of je nu fanatiek wandelaar bent of gewoon af en toe een ommetje in de buurt maakt: degelijke voetgangersvoorzieningen zijn van groot belang voor een gemeente. Lopen is namelijk de meest universele vorm van verplaatsing. Tegelijk is het een manier om mensen te ontmoeten, om te ontspannen, de omgeving van nabij te beleven en stimuleert het een gezonde levensstijl.

Elfstedenpad_etappe_06.jpg

Om dit alles mogelijk te maken is doelgericht gemeentebeleid essentieel. Wandelnet zet zich daarom in om voetgangersbelangen te agenderen in drie Friese gemeenten, via de Actieve Mobiliteitsdebatten! In deze verkiezingsdebatten gaan de gemeenteraadsleden van de gemeenten Súdwest-Fryslân, Smallingerland en Leeuwarden met elkaar in debat over de menselijke maat in het mobiliteitsbeleid van hun gemeente. Hoe denken ze over de voetganger? Op welke manier houden ze rekening met voetgangersbelangen? Zie voor cijfers en feiten over lopen het factsheet van platform Ruimte Voor Lopen.

Ritsko van Vliet zal optreden als gespreksleider, en trapt af om 14:30. Keynote speaker is Sjoerd Nota, eigenaar van bureau Ruimte voor Iedereen. Het publiek kan live meestemmen met de stellingen die aan de deelnemers worden voorgelegd. Aan het einde wordt de meest ‘loopvriendelijke partij’ gekozen door het publiek. Voorafgaand aan de debatten worden er vanaf 13:15 ‘buurtschouwen’ gelopen: een rondje door de wijk, met als start- en vertrekpunt de debatlocatie, om samen met politici fijn- en pijnpunten in het verkeer te signaleren.

Datum, plaats en tijd:

  • Vrijdag 4 maart: Wijkvereniging Sperkhem-Tuindorp, Frederik Hendrikstraat 22, Sneek, (Sudwest-Fryslan). Inloop buurtschouw 13:15, inloop debat 14:30
  • Woensdag 9 maart: Brede School de Wiken, Middelwyk 2, Drachten (Smallingerland). Inloop buurtschouw 13:15, inloop debat 14:30
  • Vrijdag 11 maart: Wijkcentrum Bilgaard, De Hooidollen 17, Leeuwarden (Leeuwarden). Inloop buurtschouw 13:15, inloop debat 14:30

Degelijke voetgangersvoorzieningen zijn van groot belang voor een gemeente! Maar hoe loopvriendelijk is jouw gemeente eigenlijk? En als je gaat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 of 16 maart, vraag je dan eens af: welke partij in de gemeenteraad zet zich het best in voor de voetganger en wandelaar?

Update: Marijke Roskam van de PvdA Súdwest-Fryslân werd afgelopen vrijdag 4 maart verkozen tot winnaar van het eerste Actieve Mobiliteitsdebat, dat plaatsvond in Sneek. Zij wist met haar uitspraken o.a. de bevlogen wethouders Mirjam Bakker (D66) en Erik Faber (GroenLinks Súdwest-Fryslân) achter zich te houden.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?