Stap in de voetsporen van de bevrijders

Stap in de voetsporen van de bevrijders

9 mei 2022 - Wandelnet

In Brabant kun je wandelen over een belangrijk onderdeel van de gerenommeerde wandelroute ‘Liberation Route Europe’. Op 3 mei werd de Liberation Route Brabant gelanceerd. Liberation Route Brabant leidt je langs historische locaties die een belangrijke rol speelden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

LRE Hiking Trail_ Vlagheide_NAAMSVERMELDING_CindyLangenhuijsen.jpg

Foto: © Cindy Langenhuijsen

‘De route toont wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor zowel de gewone Brabanders als de bevrijders’, vertelt Jan Boelhouwer, voorzitter van Brabant Remembers. ‘Gezien de hedendaagse ontwikkelingen is het extra belangrijk om bij deze geschiedenis stil te staan. Hierdoor beseffen we hoe waardevol vrijheid is.’

Wandel de route van Operatie Market Garden

De Liberation Route Brabant maakt onderdeel uit van de Liberation Route Europe. Dit is een wandelrouteroute van maar liefst 10.000 kilometer door tien Europese. ‘Met honderden plekken en verhalen verspreid over tien Europese landen, verbindt de Liberation Route Europe de regio’s waar de geallieerden in 1943-1945 hun opmars maakten’, geeft Wout van Aalst van LRE Foundation aan. De Brabantse etappe volgt het Airborne Wandelpad en vertelt het verhaal van Operatie Market Garden, waarbij wegen en bruggen moesten worden veroverd om via Arnhem, Berlijn te bereiken.

Liberation Route Brabant

'De route in Brabant start vanaf de grensovergang bij Lommel (B) richting Valkenswaard. Via vijf etappes van in totaal 125 kilometer loop je naar Grave, waar de route de provincie weer verlaat’, vertelt Veronique de Kort van VisitBrabant Routebureau. Onderweg zijn er veel tussenstops te maken bij musea, monumenten, begraafplaatsen en andere historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk de Brabantse etappes

Vectors of Memory

De Liberation Route Europe is op een aantal belangrijke historische locaties gemarkeerd met monumentale wegwijzers, de zogenoemde Vectors of Memory. Deze zijn ontworpen door de bekroonde architect Daniel Libeskind. De vectoren wijzen niet alleen de weg, maar vertellen ook over de belangrijke gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaatsvonden.

Remembrance Site Vector Forest_media

Volg de wandelknooppunten en markering

De route in Brabant volgt het wandelknooppuntennetwerk en is volledig bewegwijzerd. Daarnaast is er een speciale wandelroutekaart uitgebracht met de belangrijkste bezienswaardigheden en de Vectors Of Memory in de Brabantse gemeentes. De wandelroutekaart is binnenkort verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten, VVV’s, partners van VisitBrabant en te bestellen via de webshop van VisitBrabant.

Op liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen. Binnenkort is de route ook te raadplegen via de LRE Foundation app, beschikbaar voor Android en IOS.

Totstandkoming van Liberation Route Brabant

De LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkte bij de realisatie van de Liberation Route Brabant samen met Brabant Remembers, VisitBrabant Routebureau en wandelsportvereniging OLAT. Het project wordt ondersteund door vfonds en het Mondriaanfonds. 

Blijf op de hoogte!

Eéns per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?