Kwaliteit van recreatieve routes centraal tijdens netwerkdag

Kwaliteit van recreatieve routes centraal tijdens netwerkdag

22 juni 2022 - Wandelnet

Op dinsdag 21 juni 2022 organiseerden we samen met Fietsplatform een inspirerende netwerkdag, gewoon zoals vanouds! Elkaar ontmoeten, goede inhoudelijke sessies, leuke workshops en aan het einde van de dag was er ruimte om te netwerken onder het genot van een hapje en drankje. Centraal in het land, op een schitterende locatie op de Veluwe, mochten we sinds lange tijd verschillende partners verwelkomen op Kasteel de Schaffelaar.

netwerkdagwandelnet

Foto: Netwerkdag in Kasteel de Schaffelaar

Over de Routedatabank

Na een welkomstdrankje werd de kick-off van de dag gedaan door Han van de Heuvel, routeregisseur Veluwe en gastheer op deze dag. Han nam het publiek in de aftrap mee in de ontwikkelingen op de Veluwe rondom gemarkeerde routes. Er wordt daar gewerkt met zonering om kwetsbare gebieden te beschermen. Deze zonering heeft invloed op routes in allerlei vormen. Gevolgd door de tweede spreker, Jan-Joost van Eeuwijk van het Fietsplatform. Hij zoomde tijdens zijn presentatie verder in op het gebruik van de landelijke Routedatabank. De Routedatabank is een digitale databank met actuele geo-informatie over recreatieve routes in Nederland. Een samenwerking tussen Fietsplatform en Wandelnet en sinds dit jaar is de databank verder verrijkt met de routedata van het NTFU en KHNS.

Routedatabank.nl biedt inzicht in verschillende recreatieve routes die Nederland rijk is. Of het nu gaat om: wandel- en fietsroutes, mountainbike routes of ruiter-en-men routes. Onderzoeksbureau ‘Ruimte en vrijetijd’ presenteerde vervolgens de eerste resultaten over het gebruik van de Routedatabank en toetste deze nog eens bij het publiek in de zaal aan de hand van interactieve stellingen. Daarbij werd er verder ingezoomd op: de gebruikerservaring, verdere optimalisatie in de toekomst en hoe de Routedatabank een rol kan spelen in het beschermen en behouden van het routenetwerk.

Belangbehartiging voor goede kwaliteit van routes

Frank Hart, belangenbehartiger bij Wandelnet, gaf daar tijdens zijn inspirerende presentatie een passend vervolg aan met kenmerkende voorbeelden van barrières op bijvoorbeeld het Marskramerpad. Hij hield aan de hand van enkele sprekende voorbeelden een betoog over het belang van een toegankelijker landelijk gebied voor recreanten. Met zijn allen zouden we overheden in beweging moeten brengen om daar in hun beleid en plannen veel meer aandacht aan te besteden. Na de pauze stond de bijeenkomst in het teken van inspirerende workshops. Vanuit Wandelnet presenteerde Dea Stam samen met Frans Meijdam de workshop ‘Markeren kun je leren’. Frans, vrijwilliger bij Wandelnet, vertelde met passie over wat er nu allemaal bij komt kijken om een recreatieve route te markeren. Een leerzame workshop omdat markeren echt een vak is. Zo weet Frans ook de terreineigenaren te vinden bij problemen of omleidingen en lost hij meldingen van wandelaars op die binnenkomen via Meldpuntroutes.nl Hij gaf een mooi kijkje in het werk dat een vrijwilliger van Wandelnet allemaal verzet.  

Afsluiten met kwaliteitsmonitor Fietsplatform

Het programma van de netwerkdag werd afgesloten met de presentatie van de kwaliteitsmonitor van Fietsplatform. De kwaliteitsmonitor zoomt nadrukkelijk in op de infrastructuur en ontsluiting van het routeaanbod op het gebied van fietsen. En naar keuzes die zijn gemaakt om veilig en aantrekkelijk te kunnen fietsen. Fietsplatform reikte verschillende sterren classificaties uit aan de provincies. Friesland, Drenthe, Zeeland en Noord-Brabant scoren dit jaar met 4½ ster het hoogst! Daar kun je dus het meest veilig en aantrekkelijk fietsen.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?