Tevoet Odewandeling rond de Amsterdamse Gaasperplas

Tevoet Odewandeling rond de Amsterdamse Gaasperplas

27 juli 2022 - Wandelnet

Update: de ode wandeling van aanstaande zaterdag is helaas afgelast, kijk voor meer informatie op de website van TeVoet. Wandel jij ook het liefst onverhard? Onder het motto ‘Ode aan het onverhard wandelen’ organiseert TeVoet op zaterdag 13 augustus een begeleide wandeling rond de Gaasperplas in Amsterdam Zuid-Oost. Een mooie wandeltocht van 15 km.

2022.0516 Foto Renée 04 - Voorjaar Gaasperplas.jpg

Het startpunt van de wandeling is metrostation Gaasperplas (eindstation van metrolijn 53). Je wandelt via de Gaasperzoom, Hoge Dijk, golfterrein en natuurtuin Ruigehof naar Station Holendrecht.

Wandelen over bos- en graspaden

De Gaasperplas is een kunstmatige recreatieplas, ontstaan door zandwinning ten behoeve van de bouw van Gaaperdam, de meest zuidoostelijke wijk van Amsterdam. De plas ligt in de polder Gein en Gaasp, twee oude riviertjes die door dit gebied stromen. Het gebied maakt deel uit van het Groengebied Amstelland; het fijnmazig patroon van fiets- en wandelpaden herinnert er aan dat hier in 1982 de Floriade is gehouden. Het is de bedoeling dat in 2023 een grootschalige renovatie van het park zal beginnen.

Als de gemeente Amsterdam eenmaal haar ‘Toekomstplan Gaasperplas 2021 en verder’ heeft vastgesteld Rondom de Gaasperplas en in het park zal fijnmazige padenstructuur weliswaar niet verdwijnen. Toch zal de sfeer aan de boorden van de plas een andere worden na bijvoorbeeld de aanleg van het fietsrondje direct langs de waterkant en de komst van de nodige horecavoorzieningen.

Wandel je mee?

Datum: Zaterdag 10 augustus, start 10.30 uur (einde circa 15:00 uur)
Start- en eindpunt: metrostation Gaasperplas - station Holendrecht
Afstand: 15 kilometer, inkorten tot 9 kilometer is mogelijk door het maken van een rondwandeling langs de Gaasperplas.
Meedoen: Deelname is gratis. Aanmelden voor 10 augustus bij: Renée van der Haar, e-mail: reneevanderhaar@hotmail.com. telefoon: 020-6227566. Bij extreem (heet) weer gaat de wandeling niet door: je krijgt dan uiterlijk vrijdag 12 augustus bericht. Geef daarvoor bij je aanmelding je mailadres of een telefoonnummer door.

Meer informatie

Goed om te weten:

  • Onderweg is er geen catering. Neem daarom je eigen brood en water mee;
  • Bij veel regenval kunnen de onverharde paden modderig zijn! Gepast schoeisel is dan aan te bevelen; 
  • Vergeet je zwemkleding niet!

Ode aan onverhard wandelen

Wandelnet zet zich in voor onverhard wandelen. Een onverharde ondergrond zorgt voor schokdemping en geeft het gevoel ‘in het landschap’ te zijn. Wandelaars houden van smal, kronkelig en onverhard, van klaphekjes en overstapjes. Die maken een wandelpad aantrekkelijker. Daarnaast heeft het onverharde pad cultuurhistorische waarde en is er meer biodiversiteit rondom onverharde paden dan rondom geasfalteerde paden. Op onze website werkenaanwandelen verzamelen we alle informatie die kan helpen bij het beschermen van onverhard wandelen. De hele maand oktober brengt Wandelnet een ode aan onverhard wandelen. 

#ikwandelonverhard | Ode aan Onverhard Wandelen | Wandelnet from Wandelnet on Vimeo.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?