Wandelen tijdens Dag van de Duinen

Wandelen tijdens Dag van de Duinen

7 september 2022 - Wandelnet

Tweederde van de Nederlandse kust grenst aan de Noordzee, meer dan 350 km. En wie Noordzee zegt, ziet uitgestrekte stranden met duinen. Duinen die zorgen voor een vakantiegevoel en wandelplezier, maar veel belangrijker zijn ze als verdedigingswerken en als waterzuiveringsinstallatie.

duinen noordholland.jpeg

Foto: duinen Noord-Holland, © Lea van Someren

Alle reden om onze duinen met zijn bijzondere flora en fauna zorgvuldig te bewaken en te behouden. Daarom organiseert de stichting Duinbehoud jaarlijks de landelijke Dag van de Duinen. Dit jaar op zaterdag 17 september, om precies te zijn.

Wandelen in de duinen

Stichting Duinbehoud organiseert excursies op diverse plaatsen in het land. Je gaat op pad met een duinconsulent en ontdekt tijdens je wandeling de veelheid aan planten en dieren in de duinen. Een leerzame en leuke ervaring.

Bekijk excursies

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de wandel op een van de vele routes van Nederlands Kustpad 1, 2 of 3. Ontdek zelf de verschillen tussen het strand en de duinen in Zeeland en die van de Hollandse kust. Of ga op zoek naar strandpalen zo mooi in beeld gebracht door Martijn de Groot.

Wandeltip 1: Zoutelande - Domburg

Afstand: 15,1 km
Markering: wit-rood

Ooit gedacht dat je op de Zeeuwse Rivièra zou wandelen? Echt het kan: op de stranden van Zoutelande, Dishoek en Westkapelle. Je passeert de Westkapelse Kreek, ontstaan nadat de dijk was doorgebroken bij een bombardement in oktober 1944, en wandelt verder naar Domburg te midden van blanke duinen.

Duinen_Zeeland

Foto: duinen Zeeland, © Jolanda Denekamp

Bekijk wandeling


Wandeltip 2: Station Haarlem - Santpoort

Afstand: 18,3 km
Markering: wit-rood

Op deze route loop je dwars door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland met zijn hoge duintoppen en bossen met eeuwenoude eiken. Duinen, strand en zee. Op de Dag van de Duinen is dit ook een prachtige wandeling.

Nederlands Kustpad 2 De Zilk-Haarlem Kennemerduinen

Foto: Kennemerduinen, © Henrie van Zoggel
Bekijk wandeling


Doe mee met de fotowedstrijd

En loop je daar zo door de duinen of over het strand, dan maak je ongetwijfeld wat foto’s. Stuur je mooiste foto in en zie jouw foto geplaatst in het tijdschrijft DUIN.


Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?