Beweeg groen en gezond tijdens de Europese Week van de Mobiliteit

Beweeg groen en gezond tijdens de Europese Week van de Mobiliteit

13 september 2022 - Wandelnet

Heb jij al plannen buiten de deur in de week van 16 t/m 22 september? Denk je dan na over hoe je jezelf op een groene en duurzame manier kunt verplaatsen. Het is namelijk de Europese Week van de Mobiliteit.

Amersfoort, wandelaars bij de Koppelpoort-21 Ad Snelderwaard.jpg

Foto: wandelaars bij de Koppelpoort © Ad Snelderwaard

Tijdens de Europese Mobiliteitsweek vraagt de Europese commissie aandacht voor duurzame vormen van vervoer en de autobewustheid. Laat de auto dus zoveel mogelijk staan en ga wandelen, fietsen, skaten, steppen of kies voor deelvervoer. Dit is een win-winsituatie voor iedereen, het is beter voor je gezondheid en het milieu.

Acties in jouw provincie of gemeente

Overal in Europa zijn er in die week verschillende activiteiten en evenementen. Misschien organiseert jouw provincie of gemeente ook iets om aandacht te vragen voor duurzame mobiliteit. In sommige (wereld)steden wordt een autovrije dag ingesteld. De provincie Utrecht pakt uit met de campagne ‘Op de groene toer!’. Waarmee ze inwoners een week lang vragen om duurzaam, groen en gezond te reizen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo is op zaterdag 17 en zondag 18 september een deel van de drukke Stadsring Amersfoort afgesloten voor het evenement PITSTOP. Je kunt picknicken op de snelweg, deelvervoer uitproberen, rolschaatsen. Hier lees je meer over Mobiliteitsweek Utrecht.

Onze tip

Ga samen wandelen! Heb je een bezoek van een vriend of familielid op de planning staan? (Nu plannen mag ook). Kies dan samen een mooie wandeling uit, hier vind je vast een route die bij jullie past. Woon je verder uit elkaar? Reis dan duurzaam af naar een station in het midden en kies voor een van de 45 NS-wandelingen.

Werken in beweging

Ben jij die week vooral aan het werk? Wandelen tijdens je werkdag is super simpel en goed voor je brein en lijf. Ga voor een lunchwandeling zet je vergadering om in een weeting (wandelend overleggen) of bellen. Kies voor de trap in plaats van de lift. Misschien kun je regelen dat je staand of fietsend werkt aan je bureau. Bekijk hier de vijf tips die we gaven voor Wandel Tijdens Je Werkdag.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?