Genieten van de rust in Limburgse stiltegebieden

Genieten van de rust in Limburgse stiltegebieden

20 september 2022 - Wandelnet

Herstellen van de hectiek kan in een van de 31 Limburgse stiltegebieden. Provincie Limburg vraag tot en met de herfstvakantie extra aandacht voor stiltegebieden, hun belang en de regels die er gelden.

Stiltegebied Wolfhaag.JPG

Foto: Stiltegebied Wolfhaag

Waar de geluiden van de natuur die van de mens overstemmen, is het heerlijk wandelen. Niet voor niets zoeken we met onze wandelroutes zoveel mogelijk de stille gebieden op. Wandelnet steunt daarom de aandacht voor stiltegebieden door de provincie Limburg. 

Limburgse stiltegebieden

Stiltegebieden zijn milieubeschermingsgebieden waarin het van oudsher stil is en natuurlijke geluiden overheersen. Het woord ‘stilte’ betekent niet dat er helemaal geen geluid in het gebied waarneembaar is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. Lees: geen geluiden boven de 40 decibel. Goed voor mens en natuur.   

De 31 stiltegebieden zijn door de hele provincie te vinden in (delen van) natuurgebieden en landelijke gebieden.

Bekijk Limburgse stiltegebieden

Spelregels stiltegebieden

Het is niet de bedoeling mensen uit de stiltegebieden weg te houden. Het is juist een uitnodiging om te komen genieten van de rust. Onder 'stil' verstaan we geluiden die onder de 40 dB(A) liggen. Dit wordt ook wel ’fluisterstil’ genoemd. Om de stilte te bewaren, heeft Provincie Limburg in de Omgevingsverordening Limburg verschillende activiteiten benoemd die in de gebieden worden geweerd, zoals harde muziek maken of met de motor crossen door het gebied.

Bekijk de spelregels

Doe jij mee?

Je kunt de extra aandacht voor het genieten van stiltegebieden ondersteunen door het maken van een mooie, toepasselijke foto in een van de gebieden. Stuur de foto naar Provincie Limburg via communicatie@prvlimburg.nl jouw foto wordt dan opgenomen in de beeldbankcollectie van de provincie.

yolanda en wolfhaag stiltegebied

Foto: Padcoördinator Krijtlandpad Yolanda de Boer brengt markering aan op de paal van het bord stiltegebied bij Wolfhaag

Lees meer over