Investeren in wandelen loont: 6 aanbevelingen voor jouw provincie

Investeren in wandelen loont: 6 aanbevelingen voor jouw provincie

4 oktober 2022 - Wandelnet

Wandelen is al jaren de populairste vorm van actieve vrijetijdsbesteding. Bovendien helpt wandelen om fysiek en mentaal gezond te blijven, even te ontspannen en om de pracht van natuur, erfgoed en landschap in de provincies te ontdekken. Het loont dus voor provincies om te investeren in wandelen. Maar waar begin je dan?

DSC_7044.jpg

Foto: Wandelaars op het Waterliniepad © Ad Snelderwaard

Dat kan door stad en land toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor iedereen die een Ommetje maakt tijdens de werkdag, loopt naar de winkel, een wandeling maakt in de buurt, of op wandelvakantie gaat. Dat vraagt niet alleen om specifieke infrastructuur waar je prettig en veilig kunt wandelen, maar ook om een omgeving die uitnodigt om vanuit je voordeur op pad te gaan.

Zes aanbevelingen

Nu de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart 2023 dichterbij komen, helpen we je graag de kracht van wandelen in de provincie te benutten. Daarvoor hebben we zes suggesties:

1. Maak wandelbeleid en koppel wandelen aan andere beleidsvelden

Er wordt nog te weinig onderkend dat meer ruimte voor lopen positief bijdraagt aan diverse grote beleidsopgaven van de provincie.

2. Investeer in aantrekkelijke, veilige en fijnmazige wandelinfrastructuur

De vraag naar prettige ruimte om te lopen in de stad en het buitengebied is groter dan het aanbod. Daardoor kiezen mensen minder snel om te lopen naar hun bestemming en wandelt iedereen in dezelfde (kwetsbare) gebieden.

3. Blijf investeren in dekkende en hoogwaardige routenetwerken

Een routenetwerk is nooit af, continu onderhoud en een kwaliteitsimpuls zijn nodig zodat routes worden gevonden en gebruikt.

4. Stimuleer openstelling van terreinen en werk aan de aanleg van nieuwe paden

Nederland is versnipperd. Te veel aantrekkelijke gebieden zijn niet toegankelijk voor wandelaars of onbereikbaar vanuit huis.

5. Voorkom en verminder barrièrewerking door weg, spoor en waterweg

Aanleg van wegen, opheffen van overwegen en verdwijnen van veerpontjes leidt tot onnodige omwegen. De onveiligheid voor wandelaars neemt toe, de mogelijkheid voor een mooi Ommetje vlakbij huis verdwijnt.

6. Bescherm onverharde, cultuurhistorische en groene paden

De trage paden waar wandelaars graag over lopen worden bedreigd met afsluiting, verklinkering of asfaltering.

Meer weten over?

Wat fijn dat je aan de slag wil. Onze provinciale belangenbehartigers denken graag met je mee. Meer informatie via Frank Hart, coördinator belangenbehartiging via tel: 06 23 71 65 50 of mail: fhart@wandelnet.nl

Download hand-out

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?