Nieuw: wandelen door Midden Brabant met het Pauwelspad

Nieuw: wandelen door Midden Brabant met het Pauwelspad

14 oktober 2022 - Wandelnet

Ontdek Midden Brabant met het nieuwe Pauwelspad. Het is een rondgaande wandelroute van 34 kilometer grotendeels door Landschapspark Pauwels. Het Pauwelspad is zoveel mogelijk onverhard en leidt door een prachtig gevarieerd gebied.  

Zuidkant Leemkuilen © Dré Rennen.JPG

Foto: Bij de Leemkuilen in Biezenmortel © Dré Rennen

Je loopt door bossen, langs akkers en weilanden, dorpen, een laagveenmoeras en door droge duinen. Het pad loopt door afwisselend terrein, onderdeel van het in ontwikkeling zijnde Landschapspark Pauwels. De route voert langs Loon op Zand, Til­burg, Berkel-Enschot en Biezenmortel. Het park ontleent zijn naam aan Heer Pauwels van Haestrecht, een ridder die eind 14e eeuw Heer was van Loon op Zand en Tilburg.

Volg de wandelknooppunten

Het wandelpad is bewegwijzerd via wandelknooppunten. De nummers van de knooppunten staan op de kaart. Je kunt de route op meerdere plekken beginnen en zelf kiezen in welke richting je loopt.

Pauwelspad

Foto: De route van het Pauwelspad

De startlocaties aangegeven op de route: Het Witte Kasteel in Loon op Zand; Koningsoord in Berkel-Enschot en Landpark Assisië in Biezenmortel. De startlocaties zijn bereikbaar met de bus en er is parkeergelegenheid. In de nabije toekomst worden er ook een aantal kortere ommetjes van ongeveer 7 kilometer gekoppeld worden aan Pauwelspad. Het gebied wordt daardoor nog aantrekkelijker voor een grotere groep wandelaars. 

Burgerinitiatief

Een wandelroute door het gebied van landschapspark was er nog niet. Daar wilde een groepje enthousiastelingen verandering in brengen. Het vijftal ging aan de slag onder de vlag van Stichting Nieuwe Warande en met inbreng van Wandelnet en Het Witte Kasteel. Het Pauwelspad is ingepast in het Wandelknooppuntennetwerk Brabant.

Onze belangenbehartiger Dré Rennen is een van de burgerinitiatiefnemers van het Pauwelspad. Hij heeft met veel plezier aan het pad gewerkt en hoopt dat er veel mensen van zullen genieten. Op naar het gastvrije Brabant!

Pauwelspad wandelen

De routebeschrijving van het Pauwelspad is online te downloaden. Ook liggen er routefolders bij de VVV, wijkcentra in Tilburg Noord en horeca langs de route.

Bekijk PauwelspadBlijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?